Att förlägga industriell tillverkning i rymden i stället för på jordklotet är något som väntas bli allt vanligare i framtiden, inte minst med tanke på klimatet. Det här är något som Space Forge håller på att utveckla där AAC Clyde Space nu har anlitats för att designa det brittiska företagets satellitplattform.
– Tanken är att tillverkning av produkter ska ske i rymden och att produkterna sedan ska föras ned till atmosfären. Det kan handla om exempelvis biokemiska komponenter, olika material och proteiner som är svåra att ta fram på Jorden. Det här projektet ska skapa förutsättningar för detta, säger AAC Clyde Space vd Luis Gomes.
Initialt är affären värd omkring 1,3 miljoner kronor för AAC Clyde Space, men det kan bli mycket mer än så om projektet faller väl ut. Ett projekt som väntas dra i gång i mars nästa år och där det i en andra fas kommer att följas upp av en demonstration av tillverkning i omloppsbana.
– Det här är en start, men när och om det kommer växa är det en stor möjlighet för oss och vår verksamhet, fortsätter Gomes.
Viss typ av liknande projekt finns sedan tidigare, men det som gör det här speciellt är att satelliterna som Space Forge använder kommer att kunna återanvändas efter de sex månader som de är uppe i rymden. I normala fall förstörs de i atmosfären på sin tillbakaväg. Nu är tanken att de ska renoveras och skjutas upp igen.
– I dag finns liknande verksamhet på ett par internationella rymdstationer, men det är väldigt dyrt och är långa och komplexa processer för dem som vill ta del av det. Det här ska vara enklare och billigare, säger Luis Gomes.
Vad är fördelen med industriell tillverkning i rymden?
– Även om det till en början kommer att vara dyrt ger det nya möjligheter. Detta eftersom det i rymden går att tillverka saker som inte går att tillverka på jorden. Gravitationen gör det exempelvis omöjligt att tillverka vissa typer av kristaller. I rymden finns inte det här problemet.
Tidningen har tidigare skrivit om att AAC Clyde Space ska tillverka satelliter som ska användas i maritim kommunikation av bland annat sjömän. Ett projekt som genomförs tillsammans med företagen ORBCOMM och Saab
AAC Clyde Space, tidigare ÅAC, omsatte förra året omkring 80 miljoner kronor och har cirka 90 anställda. Bolaget grundades 2005 i Uppsala och har även kontor i Glasgow.