Uppsaladuo vill göra munskydd moderna

Alexander Hjertström och Fredrik Kempe är Uppsaladuon som säljer andningsmasker med världen som marknad. ”Helst ska en sådan här produkt inte behövas”, säger Hjertström.

Fredrik Kempe och Alexander Hjertström från Sunnersta har startat företaget Airinum som säljer moderiktiga andningsmasker.

Fredrik Kempe och Alexander Hjertström från Sunnersta har startat företaget Airinum som säljer moderiktiga andningsmasker.

Foto: Pressbild

Ekonomi2019-10-24 21:02

Problemen med luftföroreningar blir allt värre i världen, där Asien är värst drabbat. En rapport från världshälsoorganisationen WHO visar att 90 procent av jordens befolkning dagligen andas in skadliga nivåer av luftföroreningar. 

Den här problematiken har Alexander Hjertström, 32 år, och Fredrik Kempe, 32 år, båda från Sunnersta, tagit fasta på. Genom företaget Airinum säljer de moderiktiga andningsmasker där avgaser, pollen och bakterier filtreras bort.

– Luftföroreningar är ett av de absolut största hälsoproblemen som vi har. Vi ser det som en tickande hälsobomb, säger Alexander Hjertström.

Sommaren 2015 startades Airinum som nu säljer andningsmasker över hela världen. Målet är att förbättra människors hälsa och bidra till ökad medvetenhet om miljöproblemet.

– Vi var tvungna att etablera oss i Asien från första dagen eftersom efterfrågan och behovet var störst där. Men det senaste året har försäljningen börjat ta fart även i Europa och USA, fortsätter Alexander Hjertström.

Hur ser marknaden ut i Sverige?

– Här är det främst pollenallergiker och folk som reser med flyg som är vår kundgrupp.

Ekonomiskt har framgången hittills uteblivit för Airinum som backas upp av ett flertal riskkapitalister. 2018 omsatte moderbolaget 8,9 miljoner kronor och gjorde en förlust efter finansnetto på 6,4 miljoner kronor.

– Vi säljer i över hundra länder och det kostar mycket initialt. Över tid kommer det här bli en god affär, säger Alexander Hjertström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!