Jackdaw brewery lägger ned verksamheten

De har stuckit ut med öl smaksatta av hjortron, lingon och körsbär. Nu lägger Uppsalabryggeriet Jackdaw Brewery ned sin verksamhet.

Den sista bryggningen är gjord hos Jackdaw Brewerie i Uppsala.

Den sista bryggningen är gjord hos Jackdaw Brewerie i Uppsala.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi2023-02-17 20:00

På sin Facebooksida berättar Jackdaw Brewery att man nu väljer att lägga verksamheten och sälja sin utrustning. I ett inlägg har man publicerat en bild på en gravsten där det står Jackdaw Brewery R.I.P (rest in peace) 2013–2023. 

"Det är i längden inte ekonomiskt hållbart att endast producera öl som en brinner för. Det är för dyrt att driva ett litet företag. Trots att vi aldrig tagit ut lön så överstiger kostnaderna alltid intäkterna", skriver grundaren Fredrik Bjarman i ett mejl till UNT.

Han tror inte att Jackdaw Brewery kommer vara ensamma om att få avveckla sin verksamhet efter upprepade ekonomiska smällar den senaste tiden.

"Det är nog ingen vild gissning att många mikro och nanobryggerier kommer att kasta in handduken i närtid", skriver han.

undefined
Bryggeriet lägger ner verksamheten efter tio år.

Bryggeriet har synts i olika mässammanhang under åren med sin belgiskinspirerade öl som varit rejäl och stuckit ut. Bland annat har man smaksatt sin öl med lingon, hjortron och körsbär. Vid ett tillfälle transporterade de även två stora väskor med hjortron till bryggning i Belgien.

Bland ölfantaster är reaktionerna på nedläggningen ledsamma och lite emotionella i kommentarsfältet på Facebook. En person undrar om den sista bryggningen är gjord.

Från Jackdaw är beskedet: "Det som står på hyllorna är det som finns. Det blir ett par dödsryckningar på fat dock. Troligtvis Taps i Uppsala, Backen i Linköping och Metro i Malmö".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!