Uppsalabryggeri satsar på USA-succé för att överleva

Uppsala brygghus har drabbats ekonomiskt av coronakrisen. Nu lanserar de två nya produkter i hopp om att täppa till förlusthålen.

Conor Freeney är en delägarna till Uppsala brygghus. Nu lanserar bryggeriet två nya produkter, så kallade hard seltzers som har blivit populärt i USA.

Conor Freeney är en delägarna till Uppsala brygghus. Nu lanserar bryggeriet två nya produkter, så kallade hard seltzers som har blivit populärt i USA.

Foto: UNT-arkiv, Pressbild

Ekonomi2020-07-04 21:00

Tidningen har tidigare skrivit om att Uppsala brygghus nya ölfestival har flyttats fram ett år på grund av coronaviruset – vilket drabbat bryggeriet ekonomiskt. 

Mitt i krisen väljer Uppsala brygghus att släppa två nya produkter, så kallade "hard seltzers" som har blivit populära i USA. Det handlar om smaksatt mineralvatten med alkohol. I Uppsala brygghus fall är lågkaloridrycken smaksatt med hallon och den andra med krusbär, lime och humle (citra).

– Det här ska främst vara ett alternativ till cider eller alkoläsk. Det är väldigt stort i USA, och förhoppningsvis blir det så i Sverige också, Det som gör våra hard seltzers speciella är att vi inte har extrakt i utan använder fruktpuré som smaksättare, säger delägaren Conor Freeney.

Uppsala brygghus är mest kända för sina hantverksöl, därför kan den här satsningen te sig lite märklig.

– Vi måste överleva, därför gör vi det här. Och om det finns en marknad, så varför inte? Vi måste ha produkter som vi kan leva på, fortsätter Conor Freeney.

Hittills finns bara ett fåtal svenska hard seltzers på marknaden. Från och med nästa vecka kommer Uppsala brygghus produkter att säljas på lokala restauranger. I början av augusti släpps de även i det lokala sortimentet på Systembolaget.

– Många som har varit i USA känner igen det här och många krögare har redan beställt flera lådor, säger Conor Freeney.                    

Uppsala brygghus har under sommaren även släppt en alkoholfri öl (ipa).

Karta: Uppsala Brygghus AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!