Normalt består huvuddelen av Tempel Brygghus omsättning av export samt försäljning till svenska krogar, men coronaviruset har ändrat på de förutsättningarna. Nu har Uppsalabryggeriet fått tänka om då beställningarna av öl har minskat kraftigt.
– Vi har fått mycket stryk. I mars slog det ut allt över en natt. Vi gick från att sälja allt vi tillverkade till ingenting, vilket gjorde att vi fick tänka om. Då började vi med läsk och utökade tillverkningen av folköl och där någonstans kom de första tankarna på spriten, säger dryckesentreprenören Arvid Landgren som har drivit Tempel Brygghus sedan 2013.
Spritsorterna det handlar om för Tempel Brygghus del är en vodka, en gin, en akvavit och ett äppeldestillat (liknade calvados). Produkterna kommer att lanseras på Systembolaget efter påsk i det lokala och i beställningssortimentet.
– Vi gör allt själva i våra egna lokaler och allt är från scratch. Äppeldestillatet är baserad på lokal frukt där merparten av äpplena kommer från trakten kring Västeråker kyrka, fortsätter Landgren vars företag är baserade i Näs-Edeby nära Söderby golf.
Sedan tidigare har som sagt Tempel Brygghus lanserat ett antal olika läskedrycker och utökat sitt sortiment av folköl under pandemin.
– Vi hoppas att det fortfarande att det finns folk som är intresserade av hantverksdryck, säger Arvid Landgren.