Tidningen har tidigare berättat om att ett tiotal krogar och kaféer i Uppsala har ansökt om det hos polisen. I de flesta fall måste dock Uppsala kommun först ge sitt godkännande, så att det fungerar med exempelvis snöröjningen.
En av krogarna som inte behöver något tillstånd är Stationen vid Resecentrum, som drivs av Svenssons krogar. Anledningen är att uteserveringen ligger på restaurangens egen mark.
– Vi har gjort en större satsning i år och har redan glasat in en del av uteserveringen. Vi har 70–80 platser utomhus just nu, säger Svensson krogars vd David Åström.
Krogkoncernen hoppas även få tillstånd för Frenchi på Stora Torget, där måste dock kommunen ge sitt godkännande.
– Det har låtit positivt från deras sida och vi väntar på svar, fortsätter han.
Fenomenet med uteserveringar på vintern tror David Åström är här för att stanna, även efter coronapandemin.
– Det kommer nog bli mer och mer utomhus. Det känns som att politikerna och kommunen är väldigt positiva till att ha en levande stad året om, säger Åström.
Flera Uppsalabor som tidningen har träffat vid just Stationen är positiva till initiativet om att i coronapandemi-tider få fortsätta äta och dricka utomhus trots kylan och mörkret.
– Klart man kan sitta ute. Bara förutsättningarna är de rätta så, säger David Berlin.
Övriga vid bordet i solen på uteserveringen håller med.
– Infravärme är förstås ett måste. Och filtar, tycker Lisa Svärd.
Flera av dem som tidningen träffar på stan har erfarenhet av att sitta ute på andra håll, mitt i smällkalla vintern. Flera refererar till Malmös Lilla torg, där det av tradition alltid sitter folk ute och äter. Att hålla coronaavstånd mot andra sällskap är ju så mycket lättare utomhus, tycker flera.
– Men det borde finnas mer än bara infravärme och filt, kanske en öppen eld. Sånt är ju mysigt, tycker Lisa Svärd och får medhåll av Anna Granlund.
– I Malmö har de ju höbalar runt platsen och en isbana i mitten. Lite kulturella inslag är inte fel, tycker hon.
Lite längre bort sitter fyra unga tjejer och firar födelsedag. Det är Julia Follin som fyller 26 år just den här dagen. Hon firas av Lovisa Morinder, Hedda Hedberg och Astrid Jakobsson.
– Klart vi vill sitta ute. I går satt vi ute mitt i natten. Är det bara över nollstrecket så funkar det, säger de.
En annan krog i Uppsala som har ansökt om att ha kvar sin uteservering i vinter är Bryggeriet Ångkvarn som ligger på Östra Ågatan.
– Vi funderar på att sätta upp värmeväggar så att man ska slippa frysa om benen. Infravärme kommer vi att ha, säger källarmästaren och delägaren Erik Bennbom.
Är det här efterfrågat bland era gästar?
– Helgvis har det redan varit många som har efterfrågat det under hösten. Vissa vill inte vara inne utan håller sig hellre utomhus.
Även Guntherska hovkonditori & Schweizeri siktar på att ha kvar sin uteservering med utsikt mot Fyrisån under vintern.
– Vi har kämpat för det här i många år och har länge haft en tanke om att vi vill göra något mysigt utomhus även på vintern, säger Johan Landing, som är delägare och produktionschef på Güntherska hovkonditori & Schweizeri.
Hur ser intresset ut bland era kunder och gäster?
– Det har märkts redan under hösten att fler än vanligt har valt att sitta ute fast det har varit ruskigare väder. Får vi till något trevligt tror jag att det kommer att bli en succé.