Frida från Uppsala kan bli landets främsta sommelier

En av landets främsta sommelierer kommer från Uppsala. Frida Winters heter hon och är nu klar för final i årets upplaga av Lily Bollinger Award, där Sveriges främsta sommelierer bland kvinnor ska koras.

Frida Winters (till vänster) tillsammans med övriga finalister i Lily Bollinger Award, Anette Andersson från Umeå och Cathrine Almqvist från Stockholm.

Frida Winters (till vänster) tillsammans med övriga finalister i Lily Bollinger Award, Anette Andersson från Umeå och Cathrine Almqvist från Stockholm.

Foto: Pressbild

Ekonomi2021-06-06 21:00

28-åringen från Uppsala är en av tre deltagare som klarade utmaningarna bäst när teoriprov, blindtest av roséviner och dekantering av ett rödvin med fällning genomförts och summerats.

– Jag är både glad och förvånad. Det är ju min första tävling och konkurrensen var stor. Samtidigt är det roligt att man lyfter fram kvinnliga sommelierer i tävlingssammanhang, säger hon.

Intresset för drycker kom tidigt i yrkeskarriären, som inleddes på bland annat Vinbaren Uppsala och Dryck & Mat i Uppsala. 

– Valet att vidareutbilda mig inom sommelieri var för att kunna ge bättre service och en bättre upplevelse för gästerna, säger Frida.

undefined
Frida Winters från Uppsala är i final i Lily Bollinger Award, där Sveriges främsta sommelierer bland kvinnor ska koras.

Intresset förde Frida Winters till Restaurangakademin i Stockholm och deras sommelierutbildning där hon var yngst i klassen. Det har även blivit resor till vingårdar i Sydafrika och franska vindistrikt. Nu går hon den tvååriga fortsättningsutbildningen på Restaurangakademin – en utbildning som bara 50 sommelierer gått i landet.

Vidareutbildningen kombineras med arbete och för tillfället innebär det både jobb på fältet och som sommelier på Kullabergs Vingård i Skåne där hon är ansvarig i deras vinbar Skänken.

– Det är jättekul. Jag gillar att jobba ute med vinodlingen, och samtidigt är det det bästa sättet att lära sig mer om viner när man får vara med i hela produktionskedjan.

Kullabergs Vingård odlar druvor på 14 hektar och hon är ofta ute och tar hand om vinrankorna.

– Det är mycket jobb med en vinodling, allt ifrån vinterbeskärning efter skörden, binda upp rankorna rätt och välja vilka skott som ska sparas, säger hon.

Efter sommaren går flyttlasset hem till vänner och familj i Uppsala igen och pendling till nya jobbet på trestjärniga Michelinkrogen Frantzen i Stockholm. Plus final i tävlingen Lily Bollinger Award.

– Nu har jag ett hum av vad som väntar i finalen. Jag har och har haft otrolig stöttning av kollegor, före detta kollegor vänner och familj vilket underlättat min träning. Nu under sommaren är det bara att lägga i en högre växel i den träning jag haft samt studera mer, säger Frida Winters.

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 för att hedra minnet av den legendariska champagneänkan Lily Bollinger som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne. Finalen avgörs i Stockholm 20 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!