Det var i april förra året som tidningen för första gången berättade om att Novavax dotterbolag i Uppsala hade en bidragande roll i koncernens jakt på att ta fram ett vaccin mot covid-19. Ett projekt som väntades ta 12–18 månader.
Sedan dess har Uppsalabolaget, som tidigare hette Isconova, gått från 70 anställa och konsulter till ett 140-tal medarbetare på anläggningen på Kungsgatan.
– Nu har den största expansion varit så jag tror inte att vi kommer att dubblera oss ännu en gång, men visst behöver vi anställa ytterligare för att hantera våra projekt, säger Novavax svenska vd Magnus Sävenhed som utöver vaccinet mot covid-19 även utvecklar ett vaccin för malaria och ett för säsongsinfluensa.
Är era nuvarande lokaler tillräckliga?
– Just här och nu gör vi all vår expansion i våra lokaler. Vi bedömer att vi kan hantera den kapacitet vi har planerat för här.
I Uppsala har företaget tagit fram och tillverkat ett så kallat adjuvans, ett förstärkningsämne som gör det proteinbaserade covid-19-vaccinet mer effektivt. För att klara av produktionen av adjuvanset har även ett flertal kontraktsanläggningar i Europa och USA tillkommit.
– Vår plan är ha en kapacitet på två miljarder doser per år, så produktionen pågår löpande. Tanken är att allt det här ska hinnas med under ett år, säger Magnus Sävenhed.
Hur länge räknar ni med att tillverka det här vaccinet?
– Det är ingen som vet riktigt, men just nu förbereder vi oss för att det här inte är någon engångsvaccination. Mycket tyder på att det kommer bli någon form av regelbundenhet och det är det som alla tillverkare förbereder sig på.
I slutet på januari fick Novavax resultaten från sin fas 3-studie som visade på ett 96 procentigt skydd mot det ursprungliga covid-19 och ett 86 procentigt skydd mot den brittiska mutationen. Mot den sydafrikanska mutationen var skyddet 60 procentigt.
I nuläget väntar företaget på godkännanden från det europeiska, det kanadensiska och det brittiska läkemedelsverket dit ansökningar har gjorts.
– Det är så klart spännande när vi har jobbat intensivt med det här i ett år. Det är häftigt att vi är så nära att få ett godkännande och att man kanske kan få sin egen spruta, det vore ett bra avslut på det här, säger Magnus Sävenhed.
Vilka fördelar finns med ert vaccin?
– Det klarar bland annat vanlig kylförvaring, vilket underlättar transporter. Det blir en enkel administration.
I dag finns hundratals olika vaccinkandidater över hela världen. I Sverige och EU har än så länge bara Pfizer/Biontech, Astra Zeneca och Moderna blivit godkända.
– Många vaccin kommer att behövas om vi ska vaccinera hela världen, så behovet kommer att finnas för fler än så, fortsätter Sävenhed.
Hur ser du på att andra konkurrenter har hunnit längre?
– Vi tänker inte riktigt så. Vi behöver flera vacciner, så jag tror att alla vacciner är nödvändiga. Vi jobbar mer utifrån vår egen tidsplan och försöka vara så snabba och effektiva som möjligt.
Sedan tidigare har bolaget skrivit avtal om leveranser med bland annat USA, Storbritannien, Australien och Kanada. Diskussioner med EU-länderna pågår, där förhoppningar finns om att skriva om avtal för 100 miljoner doser av Novavax vaccin.
Enlig kalkylen ska vaccinet finnas på marknaden under det andra kvartalet.
– Det är vad vi har sagt och vad vi jobbar utifrån, så någonstans april till juni hoppas vi kunna få ut det, säger Magnus Sävenhed.