Allt från kosmonauter till Scotland Yard har använt sig av Mercodias diagnostiska produkter.
– En djurpark i Brasilien använde våra produkter för att mäta på sköldpaddor som börjar bli feta av turister som matar dem, säger Annelie Palm, styrelseordförande vid företaget.
På Mercodia i Uppsala arbetar man med forskning, utveckling, produktion och sälj, allt under samma tak.
– Vi gör blodprovstester för metabola sjukdomar, framför allt diabetes. Våra produkter hjälper till med att förstå vad som sätter igång diabetes, hur man kan bota diabetes, hur vi kan ta fram nya läkemedel. Där påverkar vi mycket, säger Jörgen Dahlström.
De som använder Mercodias produkter är framför allt forskare och läkemedelsföretag, men de används även inom vården.
– Forskare som försöker hitta ett botemedel måste förstå skillnaden mellan en diabetiker och en som inte har diabetes, och då behöver de mäta saker som insulin för att jämföra. Då har vi verktyget som kan hjälpa dem att mäta, säger Palm.
Dahlström beskriver diabetes som ännu en pandemi i världen. Men han ser samtidigt ljust på framtiden.
– Jag tror att man kommer kunna bota diabetes, det kommer gå.
Mercodia är helt svenskägt har funnits i 30 år i Uppsala, startat av Annelie Palms pappa Erling Holmlund.
– Vi är väldigt stolta över att vi har varit i Uppsala i 30 år. Uppsala är väldigt viktigt för oss, vi vill stanna, säger Palm.
I dag omsätter företaget 100 miljoner kronor. Målet är att dubbla omsättningen inom fem år, och efter det är målet en omsättning på en miljard kronor.
– I vår bransch kostar det väldigt mycket att ta fram nya saker, omsätter vi en miljard finns det pengar för det. Det är fantastiskt kul att vara i en bransch där man kan påverka så att patienter får bättre liv. Ju mer pengar vi kan stoppa in i forskning, utveckling och nya produkter, desto bättre blir det för patienten i slutändan. Det låter lite idealistiskt men det driver mig varje dag, säger Dahlström.
Nu hoppas företaget på en ökad nivå av samverkan i Uppsala, och redan har man haft möten för att inleda samarbeten.
– Jag vill att vi ska hjälpa varandra, så att vi kan få in mer innovation och de kan få en kommersialiserings- eller produktionspartner i utbyte, säger Jörgen Dahlström.