Många lokala företag har drabbats hårt av pandemin, inte minst bolag inom besöks- och turistnäringen. Uppsalabaserade Etraveli, som säljer flygresor via sina sajter Flygresor, Seat24, Travelstart och Supersavertravel på den svenska marknaden, är inget undantag.
I mars när coronaviruset bröt ut på bred front förändrades allt. Inte minst då flygbolagen ställde in flera av sina turer med kort varsel.
Smällen tog hårt på Etraveli med huvudkontor i Uppsala.
– I princip alla resebyråer tappade all försäljningen över en dag. I vårt fall brakade det samman ordentligt någon vecka senare när Kastrup stängde och vår telefonväxel gick ned. Normalt sett så ska den klara 10 000 samtal, men den blev totalt nedringd, säger Etraveli groups kommunikationschef Claes Tellman, vars företag även är verksamma globalt med sajter som Gotogate och Flight network.
– En annan stor sak för oss var att det blev lock down i Indien och Grekland där vi också har kontor och personalen där tvingades jobba hemifrån, vilken blev en utmaning. Det här ledde till långa väntetider för våra kunder, fortsätter han.
2019, året innan pandemin, gjordes omkring 14 miljoner bokningar via Etravelis sajter runt om i världen. Under 2020 minskade antalet med omkring 60 procent för Uppsalabolaget på grund av att flygtrafiken runtom i världen begränsades. I Sverige minskade exempelvis inrikestrafiken med 60 procent, och utrikestrafiken med 70 procent under fjolåret, enligt Transportstyrelsen.
– I början av pandemin var vår omsättning 0 kronor, men sedan har vi återhämtat oss gradvis i olika delar av världen. Förra året hade vi omkring 4 miljoner resenärer, säger Claes Tellman.
I stället för resebokningar har mycket av tiden i stället gått åt till att betala tillbaka pengar för alla inställda resor till de kunder som har drabbats, vilket lett till hundratals anmälningar hos Allmänna Reklamationsnämnden och Konsumentverket.
– Att det tar tid beror på att flygbolagen är sena med att betala tillbaka pengar då flera har behövt prioritera löner och andra utgifter. Det blir inte mer force majeur än det här i vår bransch, fortsätter Tellman.
Hur många ärenden har ni just nu att hantera?
– Det handlar om tiotusentals återbetalningar.
Varför lägger ni inte ut pengarna själva?
– Vi har inte kundernas pengar. Så fort kunden betalat skickas pengarna till flygbolaget. Vi är en förmedlare och mellanhand.
Ekonomiskt har coronapandemin som sagt slagit hårt mot koncernen som 2019 omsatte 3,3 miljarder miljoner kronor. För att klara krisen tvingades Etraveli i somras varsla 75 av de omkring 200 personerna på kontoret i Forumkvarteret. Tack vare permitteringsstöd och ett omställningsstöd på 20 miljoner kronor stannade antalet uppsägningar på 25 anställda.
– Vi har också tagit av pengar som vi har tjänat tidigare för att klara oss, annars hade det blivit fler. Sett till branschen i stort har vi nog klarat oss hyggligt ändå, säger Claes Tellman.
Trots det minskade resandet ser bolaget positivt på framtiden, även om det kommer att dröja innan flygtrafiken är tillbaka på de nivåer som rådde innan coronapandemin.
– Vi är dock övertygade om att resebranschen gradvis kommer att återhämta sig under en tvåårsperiod under förutsättning att vaccinet biter på viruset. Vi bedömer att det finns ett enormt sug att resa runt om i hela världen, fortsätter Tellman.