– Vi vill vara en viktig aktör i utvecklingen av marknaden för förnybar energi i Sverige – för det krävs kapital och kompetens, säger vd:n Kenny Fogel.
Det var i slutet av november förra året som den franska investeringsfonden Omnes Capital gick in med två miljarder kronor i bolaget som då hette HP Solartech.
– När vi startade 2017 var fokus på försäljning av solcellspaneler. Turn markerar en nystart när vi nu går in i en ny fas och blir ett energibolag som arbetar med allt från utveckling av solcellsparker till försäljning av solenergi.
Med de två miljarderna har Turn säkrat upp delar av tillväxtresan.
Nu ska bolaget även hitta rätt personal.
– I dag är vi trettio stycken. Sedan november har vi anställt elva nya personer till bolaget.
Målet är att rekrytera ytterligare ett hundratal nya medarbetare som ingenjörer, projektledare, jurister, samhällsplanerare och konstruktörer fram till 2028.
För Turn är 2028 ett speciellt år. Då räknar bolaget med att den samlade produktionen av solenergi uppgår till 15 000 megawatt (MW) i Sverige. Av denna volym vill bolaget stå för 1 500 MW.
Varför detta mål?
– Vi brinner för att skapa bra energi. Det kapital vi tagit in betyder att vi kan göra skillnad och vara med och bidra till en utveckling där mer energi kommer från förnybara källor.
I dag är verksamheten betydligt mindre med en omsättning på 50 miljoner kronor, 30 anställda och tre byggda tre solcellsparker.
Företaget bygger nu upp sin kapacitet. I år handlar det om solcellsparker på 50 MW som ska byggas och driftas. Nästa år är planen 200 MW och från 2025 en årstakt på 300 MW. Byggen planeras bland annat i Rasbo i Uppsalaområdet samt på andra håll.
– Vi vill växa både genom egen utveckling eller förvärv.
Kenny Fogel är medveten om att utmaningarna är många.
– Att hitta rätt med ny personal är otroligt viktigt. Vi finns också i en stad med två universitet, vilket känns bra när det kommer till nyrekryteringarna.
Vidare konstaterar han:
– Att växa ställer också krav på att alla i organisationen drar mot samma mål. Vi arbetar på flera olika sätt för att stärka gruppen och hitta rätt dynamik. Bland annat har vi ett träningstillfälle varje onsdag där alla anställda ska vara med.
De pengar franska Omnes lagt innebär också att man äger 70 procent av bolaget.
– Omnes är en långsiktig ägare med minst ett tioårigt fokus på sitt ägande i Turn. De låter oss jobba fritt, men självklart finns det också krav på att vi ska utvecklas som bolag.
Vid starten 2017 låg fokus på försäljning av solceller.
– Nu kommer vi att jobba med en mycket bredare affärsmodell där vi arbetar med utveckling, byggnation, förvaltning och försäljning av solenergi. Det kräver en helt annan kompetens i bolaget.
Det har i flera fall riktats kritik mot att solcellsparker byggts på bra jordbruksmark.
Hur ser du på detta?
– Jag delar den uppfattningen och vi ska inte bygga på bra jordbruksmark. Det finns gott om annan mark för solcellsparker, det märker vi när vi tittar efter mark att arrendera, säger Kenny Fogel och fortsätter:
– Ett problem som vi ibland kan uppleva som ett större problem är att det kan bli dyrt samt ta tid innan vi får koppla upp oss till nätägarnas ledningsnät, vilket är ett måste för att kunna sälja vår energi.
Fullt utbyggt ska bolagets solcellsparksflotta motsvara en yta av 3 000 fotbollsplaner.