Tidningen har tidigare uppmärksammat att Frida Winters, 29 år, tagits ut som en av tre finalister i tävlingen. Till vardags arbetar hon som sommelier på prestigerestaurangen Frantzén i Stockholm (som är den enda i Sverige med tre stjärnor i Guide Michelin). Innan dess har Uppsalabon arbetat på Vinbaren Uppsala och Dryck & Mat samt som sommelier på Kullabergs Vingård i Skåne där hon varit ansvarig för deras vinbar Skänken.
Titeln som årets ”Lily Bollinger” var den första i de här sammanhangen för Frida Winters som fått sin utbildning på Restaurangakademin.
– Det här betyder otroligt mycket för mig, allt hårt jobb har lönat sig. Det här är ju det roligaste jag vet och jag hoppas att det skiner igenom. Lily Bollinger Award har gjort det möjligt för kvinnliga sommelierer att tävla, det här är min första tävling och jag känner att det här är början på en väldigt kul tid i mitt liv, säger hon i ett pressmeddelande.
I tävlingen, som avgjordes under två dagar på en restaurang i Stockholm, ingick flera olika praktiska och teoretiska delmoment. Utöver äran och titeln ”Årets Lily Bollinger” fick även Frida Winters en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger i Frankrike samt en cykel i pris.
Namnet Lily Bollinger syftar på den legendariska champagneänkan som under flera decennier tävlade på männens villkor om att tillverka världens bästa champagne.
Tävlingen instiftades av dryckesföretagen Bollinger och Arvid Nordquist 2002.