Det säger Cecilia Carlqvist, landsbygdsstrateg på Uppsala kommun. Förhoppningen är att kontorskollektiven kan bidra till att göra det lättare, och mer hållbart, för människor att bo och verka på landet.
Arbetshubben, ett pilotprojekt som till en början pågår i sex månader, är ett samarbete mellan Beteendelabbet, Björklinge centrum, STUNS (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle) och Uppsala Kommun.
– Projektet handlar om att testa verksamheten för att se om behovet finns och om det funkar, säger Kajsa Lindström, tjänstedesigner och medgrundare av Beteendelabbet.
Hubben är placerad i en omgjord, före detta frisörsalong som stått tom i Björklinge centrum. Tanken är att såväl privatpersoner som företag ska kunna hyra in sig och arbeta på distans. Ett av målen med verksamheten är att pendlingen till och från staden ska minska.
– Ett av uppdragen i detta är att mäta och se om vi faktiskt får till någon beteendeförändring. Hur många bilresor vi kan minska på genom att starta en arbetshubb på landsbygden, säger Kajsa Lindström.
En förstudie har genomförts på flera landsbyggdsorter runt om i kommunen för att undersöka efterfrågan på en gemensam arbetslokal. Att arbetshubben nu startats i Björklinge beror dels på det stora intresse som fanns där, dels på grund av Timothy Fedorov och Anton Rehnström, delägare i Björklinge centrum.
– Det fanns många potentiella platser. I Bälinge fanns det också ett stort behov. Varför vi valde just Björklinge var för att vi hittade Tim och Anton som hade en lokal och var sugna på ett samarbete, säger Kajsa Lindström.
Att ha tillgång till en social mötesplats samt kunna komma hemifrån och arbete var några av de faktorer som lockade de tillfrågade mest enligt förstudien.
Projektet finansieras av den statliga myndigheten Vinnova. Förhoppningen är att hubben ska leva vidare efter provperioden, men då måste nöten kring finansieringen knäckas. Idag är tanken att affärsmodellen ska gå ut på betalande medlemmar som genererar tillräckligt med intäkter.
– Allmänt är det svårt för coworkingställen att gå runt. Något som säger att det skulle kunna funka här är att det inte är lika höga fastighetskostnader som inne i stan, sedan gäller det att hitta samarbeten med arbetsgivare som är villiga att betala för att ha sina anställda här, säger Kajsa Lindström.
I dagsläget är Uppsala kommun inte med och finansierar projektet, men det är inte en utesluten möjlighet för framtiden.
– Ett alternativ skulle kunna vara att kommunen i framtiden hjälper till men någon typ av uppstartsbidrag om man ser att det gör så pass stor klimatnytta och social nytta med de här hubbarna men att själva affärsmodellen är svår, säger Kajsa Lindström.
– Min och Tims förhoppning är att det ska bli en del av ett helt nytt Björklinge centrum som sakta börjar ta form. Att vi har medlemmar som gör att det går att driva, säger Anton Rehnström, delägare Björklinge centrum.
José Soares, anställd på ett irländskt företag som tillverkar flytande vindkraft, är medlem i The local hub.
– Innan jobbade jag hemma. Företaget har försökt hitta ett kontor i Uppsala, men när möjligheten kom att jobba här istället var det perfekt. Jag behöver inte pendla, jag kan lämna barnen på skolan. Nu sitter jag här ensam så det är inte så socialt som jag tänkte, men jag hoppas att det kommer flera.