Mellan 1965 och 1974 bygges en miljon lägenheter i Sverige under det så kallade miljonprogrammet. Nu har de lägenheterna blivit till åren, vilket har lett till att 330 000 lägenheter i Sverige behöver rustas upp enligt en rapport från NCC. 11 893 av dessa ligger i Uppsala.
– När ett hus nått en viss ålder är det ibland flera åtgärder som behöver göras samtidigt. El, rördragningar, flera saker blir uttjänta, säger Malin Berggren, kommunikationsstrateg ansvarig för renoveringskommunikation vid Uppsalahem.
På Uppsalahem ska man renovera cirka 6 000 bostäder i Uppsala, cirka 1 000 av dem i Eriksberg, de kommande 15 åren. Renoveringarna görs utifrån en underhållsplan som är individuell för varje byggnad. Jeanette Nilsson Rääf, projektchef för renovering vid Uppsalahem, påpekar att renoveringar görs kontinuerligt och att akuta fel åtgärdas direkt.
– Man ska inte se det som att det är dåliga lägenheter. Men vi har ett berg framför oss för att det byggdes otroligt mycket lägenheter under den här tiden. Det kommer en stor volym lägenheter som ska renoveras och underhållas men det är inte så att vi blir överraskade, utan vi har en plan, säger hon.
Alla renoveringar påverkar hyresgästen på olika sätt. Ibland handlar det om renovering av kulvertar eller utomhusbelysning där den boende inte påverkas mycket, ibland görs mindre renoveringar inne i lägenheten, och ibland är det så omfattande renoveringar att flytt till en evakueringslägenhet behövs.
– Hyresgästerna märker inte allt som vi märker. Här på Granitvägen har vi haft ett värmeläckage och måste renovera kulverterna, men det skulle aldrig gå så långt att hyresgästen inte får värme i sin lägenhet, säger Malin Berggren.
Det är en fin balans mellan att renovera för mycket och för lite. Klimatmål och hyresgästernas påverkan gör att man bara vill renovera när det verkligen behövs, samtidigt som det inte ska vara så att människor bor i dåliga lägenheter eller byggnader.
– De som bor hos oss är otroligt viktiga, att de mår bra och trivs är betydelsefullt för oss, säger Jeanette Nilsson Rääf.
– Vi vill inte få en renoveringsskuld, vi är en långsiktig och seriös fastighetsägare som sköter om våra fastigheter hela tiden, säger Malin Berggren.
Att renovera kan i vissa fall innebära hyreshöjningar, vilket också är en anledning till att vara restriktiv när det kommer till sådant som inte verkligen behövs.
– Det finns en oro för hyreshöjningar, därför jobbar vi mycket med att kommunicera kring det, att hyresgästföreningen är med och förhandlar hyrorna och att alla hyresgäster måste ge sitt medgivande till renoveringen innan vi sätter igång, säger Berggren.
Det finns också de som blir störda av renoveringar de upplever att de inte behöver.
– Men 98 procent är väldigt nöjda. De som är missnöjda är det för att det låter när vi arbetar, det är egentligen det man får höra, säger Peter Ahlström, arbetsledare för Granitvägen vid byggföretaget Byggconstruct.
Just nu renoveras 495 av Uppsalahems lägenheter. Det innebär inte att alla renoveringar sker samtidigt, utan när arbetet är klart i ett hus går man vidare till nästa.
– Nu tuffar vi vidare med renoveringarna. Vi kommer att jobba med renovering för alltid, säger Malin Berggren.