I mitten på december förra året strandade hyresförhandlingarna mellan fastighetsägaren Uppsalahem som ville ha en hyreshöjning på 8,9 procent och Hyresgästföreningens 3,2 procent.
Nu ska den partsammansatta Hyresmarknadskommittén, som är den högsta möjliga instansen, hjälpa parterna att lösa dödläget och hitta ett medlingsförslag som parterna kan enas kring.
– Just nu är läget oklart när det gäller den framtida hyran för de 14 000 hyresgäster som berörs av förhandlingen, berättar Lena Jansson Nordin som är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
Enligt Lena Jansson Nordin är det inte bara hyreshöjningen som är en stöttesten i förhandlingarna.
– Även tidpunkten från när hyreshöjningen ska gälla är oklar, säger Lena Jansson Nordin.
Hon förklarar att Hyresgästföreningens utgångspunkt är att den nya hyran ska gälla från maj i år. Från Uppsalahems vd Mattias Tegefjord är att den nya hyran ska gälla från 1 januari i år.
– Tidpunkten från när den nya hyran ska gälla är väldigt viktig. Vi har många medlemmar som inte har besparingar på banken eller har en inkomst att man har tillräckliga marginaler för att klara en framtida hyreshöjning, säger Lena Jansson Nordin.
Till UNT säger Mattias Tegefjord att Uppsalahem har ett fortsatt relativt stort behov av renoveringar av sitt fastighetsbestånd.
– De närmaste dryga tio åren finns ett behov av mer eller mindre omfattande åtgärder för cirka 5 500 lägenheter i vårt bestånd. Det gäller fastigheter i Eriksberg, Gottsunda, Väktargatan och på Flogstavägen, säger Mattias Tegefjord.
Hos Hyresgästföreningen har man också noterat att det finns en oro hos många medlemmar för de nya hyresnivåerna och om man har pengar till dessa. Detta har gjort att många börjat se sig om efter andra billigare boenden.
– Billigare boenden finns oftast i äldre fastigheter och problemet är att de knappt finns tillgängliga i Uppsala i dag. De lediga bostäder som finns är i nyproducerade bostadshus och där är hyresnivån för hög, menar Lena Jansson Nordin.
Från 2023 gäller en ny nationell förhandlingsmodell – den så kallade trepartsöverenskommelsen som Hyregästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna kommit överens om. När det gäller tolkningen av den ligger parterna långt ifrån varandra.
När under våren som Hyresmarknadskommittén kan lämna ett medlingsförslag som parterna ska ta ställning till är oklart.
Kan parterna inte acceptera medlingsförslaget går ärendet tillbaka till kommittén som då själv får bestämma hur många procent som Uppsalahem får höja hyran med.
Förutom Uppsalahem sker även förhandlingar med privata fastighetsägare via Fastighetsägarna Mittnord. I denna förhandling berörs cirka 8 000 hyresgäster i Uppsala, enligt Hyresgästföreningen.
Även i denna förhandling står parterna långt ifrån varandra. Där är Fastighetsägarnas utgångsbud 10,2 procent i hyreshöjning medan Hyregästföreningen säger 2,8 procent. I dagsläget ligger även den förhandlingen på is.
– Vi avvaktar vad Hyresmarknadskommittén kommer fram till innan vi fortsätter våra förhandlingar, uppger Agnes Svedberg, ansvarig näringspolitiska frågor hos Fastighetsägarna Region Mittnord.
Enligt en kartläggning av tidningen Fastighetsvärlden saknas i dag överenskommelser om nya hyror i 122 hyresförhandlingar runt om i landet.