Avgaser, buller och svårt att ta sig fram. Det är några följder av tung lastbilstrafik i innerstan som kommunen vill få bort. I höst införs därför en tidsreglering som bara låter tunga lastbilar köra i city mellan klockan sex och elva på förmiddagen. En tidsbegränsning som ställer till det för åkeriföretagen och vissa företagare i city.
– Det är helt vansinnigt. Jag förstår inte hur de har tänkt. Det kommer bli mer fordon, mer köer och mer avgaser, säger Jan Högström, vd på transportföretaget Expresservice.
– Brödfirmorna till exempel, de står redan länge på kajerna eftersom de packar upp brödet inne i butiken. Förstå med fyra tunga lastbilar i kö, det kommer bli lynchstämning, säger han.
Nu tror han att åkeriföretagen kommer att köra med fler lätta lastbilar istället för att kringgå tidsreglerna. En lösning som ger dem extra kostnader.
– Vi kommer inte kunna täcka kostnaderna för fler chaufförer genom höjda fraktavgifter.
Jan Högström tror inte heller att tidsregleringen kommer att minska avgaserna.
– De tunga lastbilarna har bättre rening än de lätta lastbilarna. Så avgaserna kommer snarare bli värre. Och andra fordon blir svåranvända på grund av leveransernas vikt.
Jan Högström tror också att några av hans kunder kommer få svårt att möta upp tidiga leveranser.
– Jag tänker på småföretagarna. Restauranger som öppnar 17 måste ta in personal på morgonen. Och butiker som bara har en personal på förmiddagen måste ta in en till för att passa butik och samtidigt möta oss. Vi vet ju att många av de i city nätt och jämt går runt, säger Jan Högström.
Tidsstyrningen av tung trafik är en del av kommunens övergripande innerstadsstrategi för att öka stadskärnans attraktivitet och Rickard Malmström (MP), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden, är glad att den börjar gälla i höst.
– Det känns jättebra. Vi tar många små steg för att få till ett attraktivt stadsliv. Självklart finns det behov av leveranser, men de måste göras på ett klokt sätt så att centrumkärnan blir trevlig.
Då är trafiken en viktig del för att minska trängsel och buller och öka trivseln menar Rickard Malmström.
– Det är inte trevligt att handla, strosa, fika eller gå på restaurang tillsammans med en stor lastbil.
Hur tänker ni om att mindre företag kanske inte har råd att ha extra personal på plats för att vänta på leveranser?
– Det här är avstämt med Citysamverkan för att det ska fungera så bra som möjligt för så många som möjligt. Och det finns förutsättningar för nya transporter eller samarbeten och med det finns ekonomiska och miljömässiga vinster.
I flera andra städer arbetar man redan med att styra leveranserna till vissa tider och det är liknande resultat som Uppsala kommun vill uppnå lokalt.
– Upplevelsen i andra städer är ökad trivsel och en ökad besöksmängd som lett till ökad omsättning för näringsidkarna, säger Rickard Malmström (MP), ordförande för gatu- och samhällsmiljönämnden, och tillägger:
– Men jag är ödmjuk inför att det innebär en omställning och påfrestning för transportnäringen. Men de är inte en motpart till oss utan en del av lösningen.