Tullgarnsgjuteriet slår upp portarna – blir restaurang

Tullgarns gjuteri och mekaniska verkstad i Industristaden har nu blivit Restaurang Tullgarn. Coronapandemin gjorde det svårt att hitta erfaren personal – men nu är krögarna i gång.

Panagiotis (Panos) Paratzikidis, Carina Milton och Anton Ziakoulis har tillsammans omvandlat det gamla gjuteriet till Restaurang Tullgarn. De driver även Restaurang Granhof.

Panagiotis (Panos) Paratzikidis, Carina Milton och Anton Ziakoulis har tillsammans omvandlat det gamla gjuteriet till Restaurang Tullgarn. De driver även Restaurang Granhof.

Foto: Josefine Ericsson

Ekonomi2022-03-03 21:00

På torsdagen slogs portarna upp för den nya restaurangen Tullgarn i Industristaden. Panagiotis Paratzikidis, mer känd som Panos, har tillsammans med vännerna Carina Milton och Anton Ziakoulis omvandlat den gamla gjuteribyggnaden till en restaurang med svensk och internationell mat. 

– Tidigare har det bara varit en stor öppen lokal här, nästan som ett lager. I onsdags hade vi en invigning för den närmaste kretsen och det var en härlig känsla att se de första gästerna sitta här, berättar Anton Ziakoulis som äger fastigheten. 

Förberedelserna inför öppningen har gått bättre än förväntat. De har lyckligtvis fått tag i en erfaren kock och en erfaren servitris som de är nöjda med, trots svårigheterna efter sviterna av corona. 

– Många kockar och servitriser bytte yrke under corona och nya har inte utbildats, så det har varit svårt att få tag i personal, säger Panos.

undefined
Panagiotis (Panos) Paratzikidis, Carina Milton och Anton Ziakoulis har tillsammans omvandlat det gamla gjuteriet till Restaurang Tullgarn. De driver även Restaurang Granhof.

Vad skulle det värsta tänkbara scenariot för öppningen vara? 

– Att kortterminalen och Swish inte är klart till dess. Då får gästerna äta gratis, skrattar Panos. 

Att restaurangen är belägen nästan i slutet av Östra Ågatan vid Industristaden och dessutom befinner sig i ett område med flera restauranger runt omkring ser Panos som en fördel för verksamheten.

– Ju fler restauranger som finns i området, desto fler människor dras hit, säger han. 

Han fortsätter: 

– Om vi hade varit ensamma här hade det kanske påverkat oss på ett annorlunda sätt. Jag ser dem inte som konkurrenter, snarare att det finns ett större utbud att välja mellan. 

undefined
Anton Ziakoulis familjeföretag köpte fastigheten för två år sedan: "Vi har försökt bevara lite av byggnadens långa historia", säger han.

De har förhoppningar om att gästerna inte enbart kommer vara de som bor i området. I sommar när de slår upp en uteservering vid vattnet kommer det locka folk från stan, och även folk utanför staden. Närheten till Studenternas och Stadsträdgården kan de också dra nytta av. 

Panos har tidigare erfarenheter av restarangbranschen och driver bland annat restaurang Granhof tillsammans med Anton och hans pappa. Där har även Carina Milton jobbat i två års tid. 

– Jag har jobbat inom branschen sedan 1981. Jag trodde Granhof skulle bli mitt sista projekt, men nu är vi här, säger Panos och skrattar. 

Vad är favoriträtten på menyn? 

– Planksteken, det är en riktig klassiker, säger Panos. 

Carina och Anton instämmer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!