Peter Nordin har varit i branschen i 35 år och har sedan sex år tillbaka en butik ute i Sunnersta.
– Hade du frågat mig för någon dag sedan hade jag nog sagt att det skulle bli en 25-procentig försäljningsökning i år jämfört med förra året som även det var bra, men i dag är jag lite mera osäker på exakt hur stor ökning det blir, berättar Peter Nordin när UNT träffar honom i hans butik där hyllorna är fulla med fyrverkerier.
– Vädret styr väldigt mycket. I dag regnar det vilket påverkar försäljningen negativt, säger han.
Medan vi är i Peters butik får han en mängd telefonsamtal om vilka typer av fyrverkerier som finns i lager.
– Det kommer nog att rulla på ordentligt fram till nyårsaftonens kväll. Vi brukar ha kunder fram till nio på kvällen. Oftast brukar det mesta gå åt.
Även kollegan Firat Mavi som säljer fyrverkerier i en klassisk container vid ICA Väst i Flogsta tror att det kommer att vara full rulle en bra bit in på nyårsaftonen.
– Så här långt har det sett bra ut och vi haft ett par hundra kunder här. Det är en bra siffra, nu återstår bara att se hur det slutar, säger han.
Inger Berlin från Björklinge dyker upp hos Firat Mavi när vi är där. Hon letar efter fyrverkerier som är lagom stora, men hittar inte rätt.
– Det fick bli några svävande lyktor i stället. De kommer att bli jättefina att skicka upp i luften på tolvslaget, säger hon.
I Sverige kommer det att handlas fyrverkerier för runt 160 miljoner kronor i år enligt branschorganisationen Sveriges Pyroteknikbranschförbund.
De senaste åren har varit bra för branschen med försäljningsökningar – trots pandemi, ekonomisk kris och begränsningar var i Uppsala man får skjuta med fyrverkerier.
– Det har varit tuffa tider för människor, först med pandemin och nu med inflation och prishöjningar. Det gör att många velat unna sig något extra, tror Peter Nordin.
Han uppskattar att den genomsnittlige fyrverkerikonsumenten handlar för cirka 1 000 kronor till nyårsafton.
– Det är en väldig variation mellan de som handlar. Vissa köper en viss specifik sak medan andra vill ha en stor variation av fyrverkerier, säger Peter Nordin.
Mikael Ritscher från Jumkil ville helst köpa så kallade fyrverkeriraketer med styrpinne. Men det gick inte. För att få köpa sådana måste man ha gått en speciell utbildning och ha fått tillstånd från myndigheter att förvara och skjuta upp dem.
– Tydligen krävs specialtillstånd på grund av olycksrisken. Märkligt, för jag tror det är större risk att ramla ner från en stege och slå sig än att göra sig illa på en raket. Så det får i stället bli ett batteri med fyrverkerier som man ställer på marken. Det blir bra det också, säger han.
Men alla förknippar nog inte fyrverkerier och nyårsafton med glädje och att muntra upp sig.
På Svenska kennelklubben menar man att en tredjedel av alla hundar i Sverige är skotträdda och att cirka 35 000 av dem behöver medicin för att hantera smällandet från fyrverkerierna.
– Jag har full respekt för de hundägare som för fram synpunkterna att deras hundar mår dåligt av fyrverkerier. På senare år har det dock tagits fram fyrverkerier som är tysta eller låter mycket mindre, säger Peter Nordin.
Vid nio större matvarubutiker och köpcentrum i Uppsala finns det i år fyrverkeriförsäljare.