Den första mars lades en gulvit porslinskopp med fat från 60-talet ut på Tradera med utgångspriset 1 krona. Två veckor senare avslutades auktionen efter 70 lagda bud. Prislappen: 42 000 kronor.
Intresset för svenskt retroporslin har skjutit i höjden de senaste åren, och koppar och fat från lokala Upsala-Ekeby är inget undantag. Produktionen inleddes redan i slutet av 1800-talet med tillverkningen av kakelugnar, för att sedan innefatta krukor, vaser och keramikfiguriner. 1936 anslöt Gefle porslinsfabrik till koncernen, 1942 fick man även sällskap av fabriken i Karlskrona och porslinsproduktionen var igång. Och flera av dessa porslinsserier har blivit riktiga dyrgripar på senare år.
Den gulmönstrade koppen med tillhörande fat som i veckan såldes för 42 000 kronor tillhör serien Rosamunda av Gefle Upsala-Ekeby. I oktober 2022 såldes en likadan kopp i Skåne för 93 446 kronor. Den mest eftertraktade porslinsdesignen från Gefle Upsala-Ekeby är dock Delila. I augusti såldes en uppsättning med sex koppar och fat smyckade med lila blommor och gröna ränder för 270 000 kronor.
Men alla travar med Upsala-Ekebyporslin ute i de svenska vitrinskåpen är inte värda tiotusentals kronor. Som så mycket annat gäller principen om utbud och efterfrågan.
– De kanske mest välkända serierna från 50- och 60-talet går inte för de jättehöga beloppen. Det är de mer unika rariteterna i gott skick som kanske bara gjordes under ett halvår eller ett år som brukar sticka iväg i pris, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.
Det kan också handla om serier som tidigare producerats i större upplagor, men där få exemplar finns kvar idag.
– Mycket av bruksgodset och folkhemsporslinet är sådant som folk tänkt att det inte är något värt, och sedan gjort sig av med. Mycket av det som gjorts i Gävle är gjort i flintgods, som är ett ganska känsligt material. Mycket porslin har därför gått sönder, naggats eller krackelerats. Så det finns inte jättemycket kvar, trots att de haft en stor produktion under många år, förklarar Clara Kling.
Dessutom har trenden skiftat. På 50- och 60-talet gav sekelskiftets enorma kaffeserviser med kannor, koppar och fat prydda av delikata, småblommiga mönster och guldkanter plats för porslin med rakare linjer och enklare grafiska tryck, något porslinsfabriken i Gävle tog fasta på. Och det är de mönstren som går för de högsta prislapparna på auktionerna idag – både i Sverige och utomlands. Intresset för det svenska 50- och 60-talsporslinet stannar nämligen inte bara inom landsgränserna.
– Det finns ett stort internationellt intresse, och det mesta av porslinet säljs faktiskt till Kina. Det verkar vara en trend att svenskt porslin från den här tiden, framförallt de serier som inte gjordes i stora volymer, är superhett, säger Sofia Hagelin.
Är man sugen på att tjäna sig en hacka kan det alltså vara läge att ta sig en inventeringsvända i förråd och vitrinskåp. Har man tur finns där ett par bortglömda koppar och fat som är riktigt åtråvärda.
– Men i slutändan är det marknaden som styr, och där vet man aldrig riktigt hur det ska gå. Det är en sådan trendgrej också. Om två år kanske kopparna som är värda 5 000 i dag går för 15 000 kronor, eller så klubbas de för 2 000, säger Clara Kling.
Fler dyrgripar: