El, räntor, drivmedel och livsmedel är några saker som ökat kraftigt i pris under det senaste året. Vitkålen, till exempel, har blivit 87 procent dyrare i november jämfört med för ett år sedan, enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som mäter prisutvecklingen av en vara över tid i ett index.
I november var inflationen 9,5 procent enligt SCB – högre än på 30 år.
Men trots den höga inflationen som gör sig påmind i mångas plånböcker finns det också varor och tjänster som blivit billigare.
Från november 2021 till november 2022 är det fyra kategorier som utmärker sig när det kommer till saker som minskat i pris: kläder och skor, elektronik, nöjen och kultur samt transport.
Inom kläder- och skokategorin har damjackor, herrjackor, träskor, barnskor och sportskor gått ned i pris. Träskor och sportskor har sjunkit mest med fem respektive tre procent.
Bland transport är det inrikes flygresor och långfärdsbuss som blivit billigast. Inrikes flygresor har gått ned i pris med 15 procent och långfärdsbussen med hela 19 procent.
Elektronik är kategorin med flest varor som blivit billigare. Det är bland annat mobiltelefoner, högtalare, hemmabiopaket och datortillbehör. Men det som sticker ut markant i den här kategorin är dvd-filmer som minskat med 33 procent. Efter det kommer tv- och datorspel som blivit elva procent billigare.
Bland nöjen och kultur har inträdesbiljetter blivit billigare, framförallt teaterbiljetter som sjunkit med cirka sju procent.
Karl Walentin, gästprofessor vid Nationalekonomiska institutionen på Uppsala universitet, förklarar hur vissa varor kan bli billigare i inflationstider.
– När man tänker på det senaste årets inflation så kan man säga att priset på de flesta varorna har ökat. Vi tror att det beror på att energipriserna har blivit mycket högre. Men det behöver inte betyda att alla priser ökar, vissa saker kan bli billigare under samma period, säger han och fortsätter:
– Grovt kan man säga att något har blivit billigare att producera. Fabrikerna som gör dvd-filmer kan ha blivit effektivare och kan göra flera skivor för samma pengar. Det är någon sorts utbudseffekt. Det kan också handla om efterfrågan. I år vill folk kanske inte köpa samma elektronik eller kläder som förra året, då kommer ju priserna för de varorna att falla.