Tradition vinner över prispress på julbordet

Ett år av rejäla prishöjningar på mat har passerat. Bland vissa Uppsalabor ryker laxen och sillen på julbordet medan andra kör på som vanligt. "Det kommer inte att bli sju sorters sill i år" säger Paula Törnqvist.

Peter Lindgren får hem barn, barnbarn och barnbarnsbarn på julafton från när och fjärran. "Prinskorv och allt annat kommer att finnas på julbordet" säger han.

Peter Lindgren får hem barn, barnbarn och barnbarnsbarn på julafton från när och fjärran. "Prinskorv och allt annat kommer att finnas på julbordet" säger han.

Foto: Adam Wrafter

Ekonomi2022-12-10 19:30

UNT träffar Paula Törnqvist vid en av Uppsalas största matmarknader. Hon berättar att hon börjat smyghandla lite till julen.

– Varor med bra pris och som går att frysa in har jag handlat tidigare under året. Bland annat finns redan en skinka i frysen, berättar hon.

undefined
Paula Törnqvist berättar att hon gör grundliga priskollar inför julen och drar ner på julbordets storlek: "Istället för sju sorter som tidigare blir det två sorters sill i år".

Annars handlar mycket om att kolla på nätet och i butiker och jämföra priserna på olika livsmedel.

– Jag är noggrann och vill ha en bra prisbild innan jag handlar. Det är extra viktigt i år då allt blivit dyrare jämfört med tidigare. I år blir det inte sju sorters sill. Det drar vi ner till två - senapssill och fransk löksill. Senapssillen har jag ätit sedan jag var liten och farmor gjorde den, den måste vara med, säger hon.

Även laxen kan ryka från hennes julbord – allt hänger på priset. 

– Kan jag hitta en laxsida till bra pris som kan frysas in, då kan det vara aktuellt.

undefined
"Jag kommer att unna mig det jag vill ha, är jag sugen på löjrom till äggen så köper jag det", säger Christina Karlsson.

Christina Karlsson är lite inne på samma linje, men i hennes fall handlar det framförallt om att inte överkonsumera.

– Jag kommer att unna mig det jag vill ha, är jag sugen på löjrom till äggen så köper jag det, men jag kommer att dra ner på volymerna istället, säger hon.

Heikki Lindqvist kom till Sverige från Finland 1962. De finska julmatstraditionerna är viktiga för honom. 

– Det blir samma som alltid, ett rejält finskt julbord på julafton utan några inskränkningar hemma hos sonen. Det blir klassiska rätter som leverlåda, morotslåda och bondlåda och lite fisk. Däremot äter vi ingen korv eller sådan där knäck som ni svenskar har på ert julbord, berättar Heikki Lindqvist.

undefined
För Heikki Lindqvist vankas finsk julafton med morotslåda, leverlåda och mycket annat.

Peter Lindgren är förväntansfull inför julen – då kommer barn, barnbarn och barnbarnsbarn hem till Sverige. 

– De bor i Norge och Spanien i vanliga så självklart ska vi fira rejält när vi har alla på plats. Prinskorv kommer att finnas liksom allt annat som hör till julen, säger han.

undefined
Peter Lindgren får hem barn, barnbarn och barnbarnsbarn på julafton från när och fjärran. "Prinskorv och allt annat kommer att finnas på julbordet" säger han.

Hos Rasbobon Britt Sofi Karlsson blir det inget julbord i år.

– Jag åker bort och äter på julafton. Däremot blir det en förstärkt frukost någon dag senare, berättar hon.

Då kommer allt att finnas på matbordet.

– Förutom de klassiska frukostinslagen blir det julomeletter, köttbullar och Janssons frestelse till alla som kommer, berättar hon innan hon tar kundvagnen för att gå in och handla på Coop i Uppsalas södra stadsdelar.

undefined
Britt Sofi Karlsson går "all in" med den julbrunch hon ska bjuda på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!