Ungdomar driver sommarföretag i Rookie Startups

Programmet Rookie Startups hoppas ge unga ett intresse för företagande. Adela bracelets, Dass Company och Remove UF är tre av företagen som drivs av unga i Uppsala under sommaren och tävlar om titeln "Årets RS-företag".

Jessica Falk, Leanne Nälsén och Maja Andersson känner alla tre att de tar med sig många lärdomar från programmet.
"Det har lärt oss hur man driver ett företag. Sedan kanske vi byter ut själva produkten framöver mot något med mer långsiktighet", berättar Jessica.

Jessica Falk, Leanne Nälsén och Maja Andersson känner alla tre att de tar med sig många lärdomar från programmet. "Det har lärt oss hur man driver ett företag. Sedan kanske vi byter ut själva produkten framöver mot något med mer långsiktighet", berättar Jessica.

Foto: Anna Ludvigsson

Ekonomi2022-07-08 21:00

Du kanske har sett ungdomar i lila t-shirts som säljer kaffe vid centralstationen eller armband vid Vaksala torg? Drygt 300 ungdomar i länet deltar i Rookie Startup sommarprogram. Under tre till fyra veckor driver ungdomar runt åldrarna 15-18 år egna företag – från affärsidé till att sälja de färdiga produkterna. Pengarna de tjänar in behåller de sedan själva.

I Forumkvarteret sitter på onsdagen Jessica Falk, Leanne Nälsén och Maja Andersson som tillsammans driver Adela Bracelets. De hittade varandra och sin idé redan första dagen. De gör armband där de skänker 10 procent av intäkterna till organisationer som Suicide zero och Unicef.

undefined
Jessica Falk, Leanne Nälsén och Maja Andersson känner alla tre att de tar med sig många lärdomar från programmet. "Det har lärt oss hur man driver ett företag. Sedan kanske vi byter ut själva produkten framöver mot något med mer långsiktighet", berättar Jessica.

– Jag sökte för att det är en bra erfarenhet längre fram i livet. Och man får bra handledning på vägen, berättar Maja Andersson.

– Ja, jag kände att det skulle vara väldigt kul att starta företag men jag visste inte hur man börjar. Så det här kändes som ett bra sätt att komma igång, fortsätter Jessica Falk.

De sökte programmet enskilt men bestämde sig för att starta företag som grupp för att kunna slå ihop de 2 000 kronor som varje deltagare får i startkapital och på så sätt ha en större pott. Och att det är roligare att göra det ihop.

undefined
För Jessica Falk, Maja Andersson och Leanne Nälsén har mycket handlat om hur man bäst får kunder att stanna vid deras bord. "Jag har lärt mig mycket som säljteknik och hur man ska bemöta kunder på bästa sätt", berättar Maja.

– Det har gått över förväntan, jag trodde inte vi skulle sälja så här mycket, berättar Jessica.

Lite längre bort sitter Hugo Hermansson som har startat företaget Dass Company. Han har byggt en app som visar var det finns toaletter och sorterar dem utifrån olika kriterier. Han kom på idén med sin pappa.

– Han är hantverkare och är ofta på ställen där de inte vet om det finns toaletter. Den är även för till exempel turister eller barnfamiljer som behöver skötbord.

undefined
"Jag har fått mycket säljknep. Hur man marknadsför på sociala medier är viktigt för mig som inte har en fysisk produkt", berättar Hugo Hermansson.

Han hade ingen tidigare erfarenhet av kodning och fick lära sig allt under programmets gång. Det är mycket som varit utmanande på vägen.

– Allting har varit svårt, det har inte varit någonting som har gått som det ska direkt. Men det är ju bara att prova olika lösningar tills det fungerar. Det har varit väldigt belönande när det sedan löser sig.

Albin Larsson, Ludvig Hammarlund och David Vängelin från företaget Remove UF går i samma klass och sökte till programmet tillsammans.

– Vi bollade idéer om vad som behövs i samhället. Vi gillar alla sport och det är alldeles för få ungdomar som sportar, och en del i det är utrustningen. Då tänkte vi att vi kan lösa det genom att sälja billigare sportutrustning som vi köper in och restaurerar, berättar Ludvig Hammarlund.

De har precis hämtat upp några skridskor.

– Ofta köper man begagnad utrustning på till exempel Blocket och det kan vara rörigt och svårt att hitta och vi försöker göra en bra och enkel hemsida, säger Ludvig Hammarlund.

undefined
Albin Larsson, Ludvig Hammarlund och David Vängelin från företaget Remove UF har jobbat hårt med marknadsföring under programmet och har gjort flygblad och startat konton på sociala media. De kommer fortsätta med företaget under en entreprenörskurs i skolan i höst.

Deltagarna bestämmer helt sin egen arbetstid och hur de lägger upp arbetet.

– Det kan vara en utmaning när en del saker tar längre tid men vi har satt upp deadlines som vi hållit ganska bra, säger Maja.

– Det är mycket eget ansvar men vi måste ju arbeta för att få in pengar, det gynnar ju oss själva i slutändan, säger Jessica.

– Det är skitnice, säger däremot David Vängelin enkelt.

Ebba Gustafsson och Ida Hallgren är två av de handledare som stöttar företagen. De tycker att veckorna har gått bra.

– Jag är extremt imponerad över hur duktiga alla är på att lägga upp sin egen tid, berättar Ebba.

Som avslutning anordnas först semi-finaler och slutligen en final där nio företag får chansen att pitcha sin startup till en jury och vinna 8 000 kronor och titeln "Årets RS-företag".

– Det känns kul och jag hoppas att vi vinner, säger Jessica.

– Jag tror på min idé och så får det gå som det går, säger Hugo om att presentera idén inför 400 personer.

– Det känns läskigt, säger Albin Larsson från Remove UF däremot.

– Nervöst att pitcha men jag tror att vi kan greja det, säger Ludvig Hammarlund.

undefined
I början av programmet får alla deltagare arbeta med målsättning och handledarna hjälper dem på vägen. "Alla har varit väldigt flexibla. I början var det runt 30 grader varmt och många av företagen ville sälja glass och läsk. Men sedan när det har varit regnigt så har det varit fint att se hur många har ställt om och kanske sålt paraplyer istället eller kanske göra hemleveranser, säger handledaren Ida Hallgren.

Under fredagens final 'Draknästet' på Ekonomikum är det till slut Hugo Hermansson och Dass Company som tar hem titeln. Det är en glad vinnare som pratar med UNT efteråt.

– Det är kul när man har jobbat hårt på någonting att få bekräftelse att det var värt det.

Vad är nästa steg?

– Google Play granskar den nu och jag ska försöka få ut den på App Store också. Sedan är det lite uppdateringar och att utveckla fler sorteringsmöjligheter.

Vad han ska göra med prispengarna vet han inte än.

– Men jag ska nog hitta på något kul.

undefined
Hugo Hermansson visar upp appen han gjort i sitt företag Dass Company. Det var till slut Hugo som kammade hem titeln "Årets RS-företag".
Rookie Startups

Rookie Startups grundades 2008 av Alexander Werdi och Fredrik Hjorth.

I Uppsala kommun pågår utbildningen RS Summer entrepreneur i tre veckor och i länets övriga kommuner i fyra veckor.

Programmet riktar sig mot ungdomar i årskurs 9 till årskurs 2 på gymnasiet som vill prova att driva en startup som sommarjobb.

Inga förkunskaper krävs. Man kan ansöka ensam eller i grupp. Varje deltagare får 2000 kronor i startkapital.

Deltagarna tävlar om att bli 'Årets RS-företag" och vinna upp till 10 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!