Tipsen: Så slipper du pengaångest i januari

Det är inte bara oxveckorna som kan få inledningen av 2017 att kännas något trög. För många är januari också en knaper månad rent ekonomiskt.

Foto:

Ekonomi2017-01-12 13:40

Efter jul och nyår gapar det tomt i mångas plånböcker. Mycket har gått åt till att betala julklappar, mat och resor.

Vad kan man tänka på om man har det knapert såhär två veckor innan nästa lön?

– Om man nu har hamnat i den situationen så får man helt enkelt se till att spara in på det som går. Ta en titt i skafferiet, det brukar finnas mycket där som kan bli bra matlåder exempelvis. Kanske kan man sälja av lite grejer via olika säljsajter på nätet, säger Elin Håkanson, budget- och skuldrådgivare vid Konsument Uppsala.

Men helst av allt råder hon Uppsalaborna att inte hamna i den situationen över huvud taget.

– Min ingång är att tänka mycket mer långsiktigt. Redan nu bör man fundera över hur man vill fira nästa jul och hur mycket man kan tänkas behöva lägga undan varje månad för att spara ihop till det.

Ett av hennes vanligaste råd är att man ska ha ett långsiktigt sparande, ett målsparande och en buffert.

– Man måste ta sig lite tid med den egna ekonomin. Ägna en timme i januari åt att planera för året. Sen räcker det att lägga en stund varje månad för uppföljning av det du har planerat.

Hur mycket bör man spara varje månad?

– Det är ju väldigt individuellt. Men om man känner sig osäker kan man prova med att spara 10 procent av den totala inkomsten varje månad och fördela i de tre olika spartyperna; långsiktigt sparande, målsparande och buffert, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!