Test: Luftfuktare med olika kapaciteter

Under den kalla årstiden blir det torrare luft inomhus och då kan en luftfuktare vara lösningen. Vi har testat sex varianter, där den dyraste och största är vinnaren.

Har du torr luft hemma kan en luftfuktare förbättra inomhusklimatet. Vi har testat sex varianter.

Har du torr luft hemma kan en luftfuktare förbättra inomhusklimatet. Vi har testat sex varianter.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi2020-02-16 13:01

Har du torr luft hemma? Det kan påverka hälsan – hud och ögon irriteras, liksom luftvägarna. Under vinterhalvåret kryper den kalla luften in i huset och värms upp. Med det sjunker luftfuktigheten inomhus och kan bli så låg som 20 procent eller lägre. Då kan en luftfuktare återskapa balansen. Vi har provat sex varianter.

Två av apparaterna, Philips och Cotech, mäter fuktigheten i rummet och ska anpassa jobbet därefter. Det låter optimalt, men fungerar inte riktigt som det borde. Philips har svårt att hitta rätt och stannar ofta på en lägre procent än den valda. Cotech klarar uppgiften bättre men låter desto mer, även på lägsta nivån. Philips är tyst på låg effekt och ger också ett rejält intryck. Den blir därför bäst i test.

Vinnaren blåser luften genom ett filter, Nanocloud, vilket bland annat gör att man inte ser några ångstrimlor. Från de övriga är ångan synlig och blåses genom ett munstycke. Det både surrar och kluckar om apparaterna.

Tyvärr är det ingen av apparaterna som är ljudlös. Wilfa Moist S är den som låter minst. Den är också designad, liksom Stadler Form Anton, så att den inte ska behöva stå gömd i rummet. De båda är också lätta att hantera när man fyller på vattentanken, till skillnad från Canvac och Sandstrøm Ultrasonic som gör påfyllningen till en utmaning.

Användarvänligheten är något att tänka på när man väljer luftfuktare. Cotech är den som är lättast att fylla på, och är den enda som har ett lättillgängligt lock på ovansidan. De andra får man lyfta isär för att fylla på vatten. Det gäller även vinnaren Philips.

Kapaciteten, det vill säga hur stor yta de kan hantera, varierar mellan 25–50 kvadratmeter. Men det är svårt att förstå varför till exempel Cotech, som släpper ut 350 milliliter per timme, skulle klara av 20 kvadratmeter mer än Sandstrøm som avger samma vattenmängd.

Vilken typ av vatten man har i kranen kan vara av betydelse. Har man exempelvis hårt vatten bör modellen också kunna hantera det. Är det mycket kalk kan man behöva ha ett avkalkningsfilter – annars finns risken att det lägger sig ett vitt damm på möbler och golv.

Testet

1. Philips Luftfuktare

Betyg: 3,7

Kvalitet: 4

Kapacitet: 4

Användning: 3

Kommentar: Bäst i test

Cirkapris: 1 460 kr

Storlek: H 33,9 x B 24,9 x D 24,9 centimeter

Vattentank: 2 liter

Kapacitet: 44 kvadratmeter, 300 milliliter per timme.

Finesser i urval: Fuktnivån visas på en display och kan anpassas automatiskt. Timer.

Omdöme: Den största i testet. Ett mjukt filter läggs i blöt och osynlig ånga blåses ut i flera hål. Fläktljudet är tyst på låg effekt, men hörs ganska mycket vid högre nivå. En display visar fukthalten i luften och utblåset ska kunna anpassas automatiskt efter vald nivå. Men det fungerar inte optimalt, och den har svårt att hitta rätt.

2. Cotech Luftfuktare

Betyg: 3,4

Kvalitet: 3

Kapacitet: 4

Användning: 3

Kommentar: Kraftfull

Cirkapris: 999 kr

Storlek: H 23 x B 22 x D 22 centimeter

Vattentank: 4 liter

Kapacitet: 50 kvadratmeter, 350 milliliter per timme.

Finesser i urval: Display och 12-timmars timer, möjlighet till varm ånga och doft,

Omdöme: Blåser ut mycket ånga, även på låg effekt, och låter mest av alla. Finesser som doftkudde och timer upp till 12 timmar. Dessutom kan den producera varm ånga, som dock kyls av snabbt i luften. Fuktnivån visas på en display och kan anpassas automatiskt, funktionen förefaller fungera någorlunda.

3. Stadler Form Anton

Betyg: 2,7

Kvalitet: 3

Kapacitet: 2

Användning: 3

Kommentar: Stilren

Cirkapris: 929 kr

Storlek: H 26,2 x B 18,4 x D 18,4 centimeter

Vattentank: 2,5 liter

Kapacitet: 25 kvadratmeter, 170 gram per timme.

Finesser i urval: Har flera effektlägen och kan användas som doftspridare.

Omdöme: Snygg formgivning – en kub på ett metalliskt underrede, som känns väldigt robust. Det tunna munstycket i plast förefaller dock vara skört. En svag ljuslinje belyser vattennivån, som är svår att avläsa. Har låg kapacitet, men eftersom den släpper ut mindre ånga får den en längre drifttid, runt 15 timmar på en tank. 

4. Wilfa Moist S

Betyg: 2,7

Kvalitet: 3

Kapacitet: 2

Användning: 3

Kommentar: Låg ljudnivå

Cirkapris: 990 kr

Storlek: H 31,2 x B 19,3 x D 26 centimeter

Vattentank: 2,3 liter

Kapacitet: 20 kvadratmeter, 230 milliliter per timme.

Finesser i urval: Två nivåer för ångmängd, lampa undertill.

Omdöme: Äggformad med läderband i ett trämönstrat plastlock, vilket ger ett snyggt intryck. Ganska låg kapacitet och den som låter minst. Drifttiden är cirka 10 timmar. Den är lätt att hantera och släpper ut ånga som den ska, men saknar ytterligare funktioner. Det som sticker ut är trivselbelysningen.

5. Canvac Luftfuktare

Betyg: 2,7

Kvalitet: 2

Kapacitet: 3

Användning: 3

Kommentar: Två utsläpp

Cirkapris: 699 kr

Storlek: H 30 x B 21 x D 12,3 centimeter

Vattentank: 4 liter

Kapacitet: 45 kvadratmeter, 300 milliliter per timme.

Finesser i urval: Två gradvis justerbara ångutsläpp som kan riktas 360 grader, doftfunktion.

Omdöme: Känns plastig och ser billig ut. Har relativt bra kapacitet och två utsläpp för ångan som kan vridas 360 grader. Justeringen av mängden går att reglera gradvis och man kan tillsätta doftolja. Vattennivån syns i ett litet fönster. Det blå ljuset som lyser upp den går inte att stänga av.

6. Sandstrøm Ultrasonic luftfuktare

Betyg: 2,7

Kvalitet: 2

Kapacitet: 3

Användning: 3

Kommentar: Billigast

Cirkapris: 499 kr

Storlek: H 32,5 x B 23,7 x D 12,8 centimeter

Vattentank: 4 liter

Kapacitet: 30 kvadratmeter, 350 milliliter per timme.

Finesser i urval: Justerbar ångnivå med tre lägen, vridbart utsläpp, synlig vattennivå.

Omdöme: Lägst pris av luftfuktarna i testet. Producerar mest ånga per minut och kan ändå användas i cirka 12 timmar innan påfyllning. Det syns hur mycket vatten som har använts och munstycket är vridbart i 360 grader. Däremot känns den lite plastig och saknar flera bra funktioner som de andra har.

Så gjordes testet

Sex luftfuktare med 2–4 liters vattentank valdes ut. Angiven kapacitet var 20–50 kvadratmeter. Alla testades var för sig med full tank i olika lägen. De rangordnades med hänsyn till funktioner, ljudnivå, användarvänlighet och utseende.

Leverantörer: Canvac.se, Clasohlson.com, Elgiganten.se, Philips.se, Stadlerform.com och Wilfa.se.

(TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!