Samma sak händer de flesta om jularna: tröjan du fick av svärmor i julklapp var säkert dyr, men ful. Och platt-tv:n på mellandagsrean visade sig inte vara det kap som du trodde när du lämnade butiken. Konsument Uppsala får många frågor om vad man som kund kan göra när julklapparna eller reafynden behöver lämnas tillbaka eller bytas. Men det mesta måste man tänka på redan innan. Öppet köp, bytesrätt och garanti är inget som man som kund har självklar rätt till, även om många butiker erbjuder det.
– Tyvärr är det inte mycket man kan göra i efterhand. Därför är det extra viktigt att fråga om vad som gäller med öppet köp och bytesrätt i butiken i samband med köpet, och få det skriftligt, säger Hanna Svahn som tillsammans med Mona Bassiri och Malin Thonäng är konsumentrådgivare på Konsument Uppsala.
Och julklappen som man fick men inte vill behålla?
– Det bästa är att få kvittot samtidigt som paketet. Flera butiker erbjuder presentkvitto. Där syns inte priset utan bara var julklappen är köpt.
Varor köpta på nätet ger dock större möjligheter. Distansavtalslagen ger kunden 14 dagars ångerrätt att häva både avtal och köp.
Köper man eller får presentkort i julklapp gäller de i tio år, om inget annat anges på presentkortet.
– Håll koll på sista användningsdagen. Man bör dessutom veta att om butiken går i konkurs blir presentkortet värdelöst, säger Hanna Svahn och Mona Bassiri.
När det gäller den stundande mellandagsrean är det några andra saker man som konsument bör tänka på.
– Reabluffarna brukar öka under bland annat mellandagsrean där vissa butiker först höjer priset för att sedan visa upp en större sänkning när rean startar. Här krävs det att vara medveten som kund, säger Mona Bassiri.
Hon ger några handfasta råd inför mellandagsrean:
– Planera och använd dig av prisjämförelsesajter, det är ett bra hjälpmedel. Se till att ha en budget för hur mycket du ska spendera, det är lätt att ryckas med och handla för mycket. Om du handlar på nätet bör du läsa på om företaget och även kundrecensioner, säger Mona Bassiri.
Och till sist även det kanske viktigaste rådet för en mer hållbar konsumtion:
– Fråga dig själv om du verkligen behöver den här prylen, eller är det något du kan låna vid behov eller köpa begagnat, säger Mona Bassiri.