Flera Uppsalabor är inställda på att det förändrade levnadssättet kommer bestå för lång tid framöver. Utvecklingen på bostadsmarknaden visar att många är inställda på att jobba hemifrån under lång tid framöver och utlandssemester ersätts med ett fritidshus. För visst har coronapandemin har påverkat bostadsmarknaden, men inte med sjunkande priser. Efter en avvaktande period under mars och april har i stället har efterfrågan ökat och många vill bo större, och gärna på landet.
– Köpmönstret har till viss del ändrats hos de som är ute och letar bostad. Många letar nu ett större boende för att få plats med ett hemmakontor då de förmodligen räknar med att hemarbete kommer att bli en större del av vardagen även när pandemin är över, säger Andreas Lindqvist på Svensk Fastighetsförmedling.
Ulrika Lööf, vd för Riksmäklaren i Uppsala, har samma bild:
– Intresset för att bo på landet är större nu än tidigare och intresset för fritidshus, till exempel i Öregrund, är större än tidigare. Vi ser också en efterfrågan för större bostäder då man utgår mer från hemmet i vardagen. Möjligheten att kunna ha ett bra hemmakontor lyfts ofta fram, påpekar Ulrika Lööf.
Villapriserna i Uppsala har stigit flera månader i rad under året och är nu dyrare än någonsin. Enligt Svensk Mäklarstatistik ligger snittpriset på en villa i Uppsala ligger nu på över 4,7 miljoner kronor. Coronapandemin är en av faktorerna bakom uppgången när fler tillbringar mer tid i hemmet än tidigare.
Många vill redan nu vara förberedda på att fortsätta jobba hemifrån i viss utsträckning även i framtiden, menar Tomas Widerlöv, vd på Widerlöv och Co:
– Generellt har efterfrågan på större bostäder ökat. Särskilt tydligt är detta när det gäller efterfrågan på villor, som verkligen har skjutit i höjden ju längre tid som pandemin har pågått, säger han.
Suget efter villor och fritidshus lyfts fram även av AnnaSara Sundqvist Wolf, vd på Mäklarhuset, Erik Hedlund på Notar i Uppsala och Tim Abrizeh på Fastighetsbyrån.
– Ett litet utbud i kombination med stor efterfrågan på fritidshus har trissat upp priserna. De som äger ett fritidshus i dag väljer att behålla det i större utsträckning, vilket göt att utbudet minskar. Om man inte har möjlighet att köpa ett hus så väljer man i stället ett vinterbonat fritidshus, anser AnnaSara Sundqvist Wolf.
Hon fortsätter:
– Även efterfrågan på större lägenheter har ökat, detta beror delvis på att villapriserna har stigit. Många spekulanter har inte råd att köpa en villa i dagsläget och de väljer då att köpa en större lägenhet i stället.
Husmarknadens medvind på marknaden i allmänhet och fritidshusen i synnerhet, lyfts fram av Tim Abrizeh på Fastighetsbyrån.
– Vi alla tidigare kriser har det alltid varit fritidshusen som blivit mest drabbade, just för att det är ett extra boende. Under pandemin har effekten varit precis motsatsen. Fritidshusen i Uppsala har aldrig någonsin sålts för de slutspriser som de sålts för under 2020, säger han.
Erik Hedlund på Notar:
– Villor, gärna på landet, har gått väldigt bra. Fritidshus och villor med pool eller sjönära lägen har också varit väldigt efterfrågade, men vi ser överlag en lust att lägga mer pengar på sitt boende då man spenderar mycket tid hemmavid.