Mandelmassa ska vara lagom söt och ha en lite grynig och smidig konsistens. Självklart ska den också smaka mandel. Den som är bäst i testet uppfyller alla krav med råge. Inte helt oväntat är det också den dyraste. Vinnaren Odense Mandelmassa Lyx innehåller tio procent mer mandel än de övriga varianterna.
– Den här är god. Den har en tydlig mandelsmak, säger Josefin Åhlfeldt, bagare och delägare i Park bageri & konditori i Äppelviken i Stockholm, som tog ett guld under SM i Mathantverk 2019.
Hon provsmakar alla sorter tillsammans med bagaren Jessica Gac och konditorn Emelie Karlén.
De placerar Garants mandelmassa på andra plats. Den hör till de billigare i testet och är också mest prisvärd, enligt provsmakarna.
– Den smakar mer bittermandel, säger Emelie, och Josefin håller med.
Coops variant innehåller också bittermandel.
– Den är lite torrare i konsistensen, men det behöver inte vara negativt, säger Josefin om trean i testet.
Icas och Odenses sorter med 50 procent mandel är däremot både för släta och för mjuka.
– Jag tycker inte att de är jättegoda och de smakar inte så mycket mandel heller, säger Josefin.
Ännu mindre mandelsmak är det i Scandi Bakers mix.
– Den är hutlöst söt, det måste bara vara socker, 70 procent eller så, säger Josefin.
Mandelmassan är vitare än de övriga och torkar snabbt ihop till smulor.|
– Om man skulle göra en semla med den här skulle den bli väldigt söt, säger Josefin.
– Ja, det är en semla som jag inte skulle äta, svarar Emelie.
Även om mandelmassa ofta blandas ut med smör och ägg för paj- eller bullfyllningar, mazariner eller biskvier ser provsmakarna inget användningsområde för Scandi Bakers.
– Man vill aldrig ha den här, säger Josefin.
Som yrkesverksamma tillverkar de sin egen mandelmassa och de tycker att alla borde testa att göra sin egen. Då slipper man också tillsatserna som finns i den färdiga produkten.
TESTET
1. Odense Mandelmassa Lyx
Kommentar: Bäst
Cirkapris: 47:50 kr
Vikt: 300 g
Cirkapris/kilo: 158:33 kr
Ingredienser: Mandel 60 %, socker, vatten, glukossirap, konserveringsmedel (E202).
Näringsvärde per 100 g: Energi 1 924 kJ/479 kcal, fett 31 g – varav mättat fett 2,3 g, kolhydrater 35 g – varav sockerarter 30 g, protein 13 g, salt 0 g.
Omdöme: Extra mycket mandel vilket gör den godast men också dyrast. Den höga mandelhalten gör att den sticker ut, jämfört med de övriga i testet. Bra konsistens och sockermängd, tyckte provsmakarna.
2. Garant Mandelmassa
Kommentar: Prisvärd
Cirkapris: 34:90 kr
Vikt: 400 g
Cirkapris/kilo: 87:25 kr
Ingredienser: Sötmandel 50 %, socker, glukos, etylalkohol, bittermandel, konserveringsmedel (E202).
Näringsvärde per 100 g: Energi 1 900 kJ/450 kcal, fett 22 g – varav mättat fett 1,8 g, kolhydrater 51 g – varav sockerarter 40 g, fiber 5,5 g, protein 9,6 g, salt 0 g.
Omdöme: Bittermandeln ger lite extra smak. Konsistensen beskrivs som bra och lite kornig, med små bitar av mandel. En av provsmakarna tycker att den var godast. Mer socker än vinnaren men mindre fett.
3. Coop Mandelmassa
Kommentar: Torr
Cirkapris: 39:95 kr
Vikt: 400 g
Cirkapris/kilo: 99:88 kr
Ingredienser: Sötmandel 50 %, socker, vatten, glukossirap, bittermandel, konserveringsmedel (E 202).
Näringsvärde per 100 g: Energi 1 919 kJ/458 kcal, fett 21 g – varav mättat fett 1,6 g, kolhydrater 57 g – varav sockerarter 50 g, protein 8,5 g, salt 0 g.
Omdöme: Torr och mindre söt, trots att den innehåller mest socker av sorterna i testet. Fetthalten är låg, jämfört med vinnaren, men mandelsmaken är alldeles för vag och massan alldeles för kornig i konsistensen.
4. Ica Mandelmassa
Kommentar: För slät
Cirkapris: 41:90 kr
Vikt: 400 g
Cirkapris/kilo: 104:75 kr
Ingredienser: Sötmandel 50 %, socker, vatten, glukossirap, etylalkohol.
Näringsvärde per 100 g: Energi 1 900 kJ/450 kcal, fett 25 g – varav mättat fett 2 g, kolhydrater 44 g – varav socker 35 g, protein 10 g, salt 0,1 g.
Omdöme: Mjuk och slät massa. Konsistensen är "sockrig", men den är inte så söt i smaken. Alla är överens om att massan inte smakar så mycket mandel. De tycker också att det saknas en kornighet i mandelmassan.
5. Odense Mandelmassa
Kommentar: Inte prisvärd
Cirkapris: 48:90 kr
Vikt: 400 g
Cirkapris/kilo: 122:25 kr
Ingredienser: Mandel 50 %, socker, vatten, glukossirap, etanol, konserveringsmedel E202. Kan innehålla spår av aprikoskärnor.
Näringsvärde per 100 g: Energi 1 924 kJ/460 kcal, fett 25 g – varav mättat fett 1,9 g, kolhydrater 44 g – varav sockerarter 40 g, protein 10 g, salt 0 g.
Omdöme: Enligt innehållsförteckningen kan massan innehålla spår av aprikoskärnor, de kan tillsättas för att stärka mandelintrycket. Konsistensen upplevdes alldeles för slät och den smakade väldigt lite mandel.
6. Scandi Baker Mandelmassa
Kommentar: Billigast och sämst
Cirkapris: 15 kr
Vikt: 200 g
Cirkapris/kilo: 75 kr
Ingredienser: Sötmandel, socker, vatten, konserveringsmedel; kaliumsorbat E202.
Näringsvärde per 100 g: Energi 1 900 kJ/460 kcal, fett 26 g – varav mättat fett 2 g – kolhydrater 46 g – varav sockerarter 42 g, protein 10 g, natrium 0,03, fiber 3,5 g.
Omdöme: Alldeles för blek för att vara mandelmassa. Den är väldigt torr och alldeles för söt, utan någon riktig mandelsmak. Konstig konsistens med större bitar. Är detta ens mandel? frågar sig provsmakarna.