När Fastighetsägarna och HUI Research presenterade sin årliga rapport Cityindex i fjol syntes ett trendbrott för handeln i Uppsala stadskärna. De senaste årens svaga nedgångar (–0,4 procent 2017 och –0,9 procent 2018) hade vänt, och en ökning med 0,9 procent redovisades för 2019. Men i och med pandemins intåg i början av 2020 fick den positiva utvecklingen ett abrupt stopp.
Omsättningen i Uppsala stadskärna minskade med 18 procent under 2020. Ändå ligger Uppsala bättre till än de andra städer – Stockholm, Göteborg och Malmö – som ingår i storstadskategorin i rapporten. Det nationella snittet för storstädernas omsättningsutveckling är en nedgång med 27,7 procent.
– I jämförelse med Stockholm, Göteborg och Malmö har Uppsala gått lite bättre – eller inte så illa – som de andra gjort, säger Peter Sörman, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Mittnord.
Som enda bransch med ett positivt utslag har dagligvaror ökat med 3,4 procent i Uppsalas centrum, vilket kan jämföras med storstadssnittet minskning på 2,1 procent. Uppsalas positiva utslag beror troligen på pandemins utökade antal hemmakvällar.
– Det är framför allt livsmedel som gått mycket bättre – det man inte konsumerat på restauranger har man istället lagt på att köpa med sig för att äta hemma. Systembolaget drar ju också upp den siffran något, säger Peter Sörman.
Desto sämre har det gått för kommersiell service, så som gym, hotell och frisörer, dom tappat 31,5 procent. Modebutikernas omsättningsnedgång motsvarar 39 procent, men värst har det gått för hotellbranschen, som redovisar en omsättningsminskning på 51,7 procent i Uppsala stadskärna.
Men efter ett mörkt 2020 ser det sakta ut att ljusna igen. På Uppsala Citysamverkan har arbetet för att främja handeln pågått under hela pandemin, och nu jobbar man för att locka tillbaka konsumenterna till stadskärnan igen.
– Vi ser en uppgång hela tiden nu, sakta men säkert. Vi hämtar igen det, men vi har väldigt långt kvar. Och det handlar inte bara om handeln. Om man inte handlar i stadskärnan, går på teater eller så, då får vi inte in skattepengar. Det gör att vi inte kan plantera blommor i kommunens rabatter eller lägga pengar på sjukvården, säger Lisa Thörn, vd på Uppsala Citysamverkan, och fortsätter:
– Allt detta är ett stort ekorrhjul som måste fungera, men just nu har hjulet ett stort hack som måste lagas.