Stort intresse för nyårssupé – som take away

Antalet restauranger som har öppet på nyårsafton är många i år. Och antalet som erbjuder en hel nyårssupé som take away har exploderat.

I påskas övade Daniel Eriksson och resten av gänget på Domtrappkällaren i Uppsala på att laga helgmat för hemleverans. På nyårsafton levererar de precis så många portioner de klarar av att laga i restaurangens kök.

I påskas övade Daniel Eriksson och resten av gänget på Domtrappkällaren i Uppsala på att laga helgmat för hemleverans. På nyårsafton levererar de precis så många portioner de klarar av att laga i restaurangens kök.

Foto: Emma Åhman

Ekonomi2020-12-29 21:00

På Miss Voon högst upp Elite hotell-huset brukar Uppsalaborna kunna äta nyårsmiddag och skåla in det nya året med utsikt över hela Uppsala. Det kan de i år med. Fram till klockan åtta, då restaurangen enligt smittskyddsåtgärderna inte får servera alkohol längre.

När pandemin slog till började Miss Voon med take away och nu förbereder de sig för att leverera hela nyårsmenyer hem till Uppsalaborna i stället.

undefined
Sanna Salo på Miss Voon är överväldigad över responsen på att beställa hem nyårsmiddagen från dem.

– Vi väljer att ha öppet med alla åtgärder, men det stora trycket ligger på take away, säger Sanna Salo, restaurangansvarig på Miss Voon.

Responsen på att kunna äta extra lyxig restaurangmat hemma har varit över förväntan.

– Vi har haft jättemycket beställningar och är glatt överraskade. Det är mycket bättre än vi trodde, säger Sanna Salo.

Nyårsaftonen är normalt en relativt bra kväll och därför blir hämtmaten viktig i år.

– Responsen har varit enorm. Så det väger absolut upp, även om det inte riktigt motsvarar en vanlig nyårsafton, säger Sanna Salo, som trots ett tufft år ser optimistiskt på framtiden.

– Även om det känts tungt periodvis får man tänka att det kommer en tid efter det här, säger Sanna Salo, restaurangansvarig på Miss Voon.

Också på Domtrappkällaren pågår förberedelser för att för första gången kunna leverera nyårsmat hem till Uppsalaborna.

– Det har varit en lyx att kunna ha stängt runt helgerna tidigare, men i år måste varje krona in, säger Daniel Eriksson som tillsammans med hustrun Emma driver Domtrappkällaren.

undefined
I påskas övade Daniel Eriksson och resten av gänget på Domtrappkällaren i Uppsala på att laga helgmat för hemleverans. På nyårsafton levererar de precis så många portioner de klarar av att laga i restaurangens kök.

Restaurangens hemkörning av julbord gick över förväntan och till nyår utökade de antalet beställningar. Gränsen för hur många nyårsmenyer de kan leverera nåddes redan i måndags. Men den som kan tänka sig att flytta fram nyårsmiddagen till lunchtid har eventuellt chans på ett ledigt bord i restaurangen.

Daniel Eriksson har märkt att nyårskunderna skiljer sig något från julkunderna.

– Det är mer nya namn på nyårslistan och det känns som att det är en yngre publik som hittat oss. Det känns roligt att vi når en bredare grupp, säger han.

I vilken grad Uppsalabornas väljer att låta kockar laga nyårsmaten kan betyda mycket för stadens krögare när 2020 blir 2021.

– Vi vet att det är ridå i januari sen, som redan generellt är en dålig månad. Då känns det såklart lite surt att behöva säga nej. Men vi får se nästa år. Om viljan att köpa take away finns kvar då kan vi kanske hyra in oss i ett större kök.

De levererar nyårsmiddag

Här listas ett urval av några av de restauranger som har hemleverans av nyårsmiddagen.

  Domtrappkällaren
  Miss Voon
  Hambergs
  Villa Anna
  Stationen
  Villa Romana
  Cajsas kök
  Triller

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!