Nu ska den utrymda järnvägsstationen säljas

Stationshuset i Gamla Uppsala ska säljas. Men innan du kan flytta in där måste du sanera och bygga om huset. Det uppger den nuvarande ägaren Statens Fastighetsverk.

Mats Utas med familj fick flytta från huset när det upptäcktes svamp, mögel och bekämpningsmedlet Lindan där 2019.

Mats Utas med familj fick flytta från huset när det upptäcktes svamp, mögel och bekämpningsmedlet Lindan där 2019.

Foto: Anna Bredberg

Ekonomi2023-02-01 05:00

Som tidningen tidigare berättat har Statens Fastighetsverk (SFV) gått igenom sitt fastighetsinnehav och beslutat att ett 60-tal fastigheter som inte bär sig ekonomiskt eller har en tydlig koppling till statens historia ska säljas. 

Stationsområdet i Gamla Uppsala på 8 000 kvadratmeter med stationshus, godsmagasin, friggebod och ytterligare ett bostadshus finns med på listan och en försäljning är planerad att genomföras i år. 

För tillfället pågår samtal med Uppsala kommun om ett köp. Tackar kommunen nej kommer den att säljas på den öppna marknaden. I det läget sker även en värdering av fastigheten.

undefined
Mats Utas familj har under många år haft koppling till stationshuset i Gamla Uppsala. Först bodde hans syster i huset och sedan bodde Mats och hans familj där.

Mats Utas och hans familj har en speciell relation till själva stationshuset. Först bodde hans syster i huset i tio år. Därefter tog han över huset och bodde där från 2012 till 2019.

– Huset är speciellt för mig och min nuvarande fru. Det var här vi flyttade ihop med våra barn och formade vår nya familj. Vi hade flera väldigt bra år här som betytt väldigt mycket för oss, säger Mats Utas när vi träffas utanför huset.

Under 2015 övergick ägandet från Riksantikvarieämbetet till SFV. Året efter genomfördes en renovering av stationshuset och godsmagasinet.

– De arbeten som då gjordes blev riktigt bra och vi fick bland annat ett fint kök.

Stationshuset började byggas 1874 och togs sedan i bruk året efter. 

undefined
Stationshuset i Gamla Uppsala började byggas 1874. När det stod klart att familjen Utas var tvungen att flytta från huset på grund av miljöskäl erbjöds de först en evakueringsbostad i Salsta slott.

Huset är byggt i fornnordisk stil för att smälta in i miljön i Gamla Uppsala. Både gods- och persontrafik har under åren stannat till i Gamla Uppsala.

Mats Utas berättar att de hade ett av sina sovrum på bottenvåningen i det som var väntsalen.

– Av väntsalen är inte så mycket kvar nu. Det är nog bara golvet, säger han.

undefined
Golvet i den tidigare väntsalen finns kvar i stationsbyggnaden.

I skriften "Gamla Uppsala förr och nu" som ges ut av Gamla Uppsala hembygdsförening har skribenten Åsa Ryning skrivit en text om huset där det bland annat berättas om affischeringen: "mot betalning hålla resande tillhanda kokadt kaffe, thé och chocolade eller andra tillagade icke spirituösa drycker”.

Innan dubbelspårstunneln i Gamla Uppsala var färdigbyggd 2017 passerade dagligen många tåg förbi stationshuset. 

– När vi satt ute och käkade på sommaren blev det många vinkningar till de passagerare som satt på tågen, berättar Mats Utas.

Hur var det med ljudet från tågen, störde det er?

– Jag minns att jag störde mig lite på det de första dagarna jag bodde här. Sedan tänkte man inte på dem. Därefter, när rälsen försvann och folk började gå på banvallen, då reagerade man mera och stördes av vissa ljud från förbipasserande.

undefined
Stationsområdet i Gamla Uppsala med 8 000 kvadratmeter tomt, stationshus, godsmagasin, friggebod och ett annat bostadshus ska säljas under året.

Medan vi vandrar runt på tomten berättar Mats Utas om de framtidsplaner familjen hade i området.

– I det här godsmagasinet hade barnen ett gaming-rum. Vi drog ut en kabel från stora huset. Vi ville gärna få köpa fastigheten och utveckla den. Vi hade planer på ett kafé och kanske ett bryggeri här i magasinet, berättar Mats Utas.

Efter en begäran från Mats Utas med familj genomförde SFV en undersökning av huset 2019. I samband med den hittades bland annat spår av bekämpningsmedlet Lindan som är giftigt. Man hittade även hussvamp och mögel som även det behövde saneras innan någon kan flytta in där igen.

– Efter att undersökningen gjorts och man konstaterat vad som fanns i huset fick vi utrymma och flytta på 24 timmar.

I nästa andetag konstaterar han:

– Det här är ett hus med en väldigt speciell prägel som vi då hade velat bo kvar i, säger Mats Utas.

undefined
Mats Utas med familj bor i dag på annat håll och har inga planer på att flytta tillbaka till stationshuset.
Försäljningsprocessen

Försäljningen sker i enlighet med förordning 1996:1110 (Försäljning av statens fasta egendom). 

Det innebär att SFV börjar med att stämma av om det finns ett behov av fastigheten inom någon annan statlig myndighet. 

Därefter tillfrågas kommunen om den är intresserad av att förvärva fastigheten. Om intresse saknas även där går ärendet vidare för försäljning på den öppna marknaden. 

Då görs även en värdering hos ett oberoende värderingsinstitut innan fastigheten går till försäljning via mäklare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!