Efter ett inledande anförande av initiativtagaren och legendaren Anders Wall var det dags för Christian von Koenigsegg, som är grundare och vd för sportbilsmärket Koenigsegg. I sin fabrik i Ängelholm tillverkas några av världens snabbaste sportbilar.
Det var när han var fem år och såg den norska dockfilmen ”Flåklypa Grand Prix” på bio, som handlar om en cykelreparatör som bygger en egen tävlingsbil, som fröet till hans entreprenörskap fick fäste.
– Då sa jag till min pappa att det var det jag ville göra när jag blev stor, berättade Christian von Koenigsegg från scenen inför en fullsatt universitetsaula.
Efter att i 20-årsåldern sålt plastpåsar, kulspetspennor och fryst kyckling i Baltikum skaffade han sig kapital för att dra i gång sin dröm 1995. De första åtta åren var tuffa, men sedan dess har det tagit fart rejält. I dag har koncernen 300 anställda och omsätter årligen omkring 500 miljoner kronor där bilar säljs för 30 miljoner kronor världen över.
– Man kan fråga sig varför man ska köpa en sportbil från ett okänt svenskt märke? Svaret är att man måste vara bättre än konkurrenterna och slå rekord, sa von Koenigsegg.
Ett av flera världsrekord som företaget har satt är med hybridmodellen Regera i september. Då lyckades företaget avverka 0–400 kilometer i timmen till stillastående på tiden 31,49 sekunder, vilket ingen annan tillverkare har lyckats med tidigare.
En annan som talade på temat entreprenörskap var Maria Strømme, som är professor i nanoteknologi på Uppsala universitet och som bland annat har grundat bolaget Disruptive Materials med det omskrivna varumärket Upsalite.
– Jag tror att den utveckling vi ser med nanoteknik kommer göra det möjligt att skapa en hållbar framtid, sa Maria Strømme och framhöll solenergi, cancervård och miljövänliga material som områden som är på god väg att förändra världen.
Utöver Christian von Koenigsegg och Maria Strømme talade även modeprofilen Elin Kling och tech-entreprenören Erik Fjellborg. Dessutom delades Anders Walls stipendium på 100 000 kronor ut till Årets Uppsalastudent. Det gick i år till civilingenjörsstudenten Carl Johan Casten Carlberg för sitt engagemang i integrationsprogrammet Engineer to Engineer som hjälper nyanlända ingenjörer att etablera sig på arbetsmarknaden. Casten Carlberg mottog priset från Hovets representant Prinsessan Christina.