Peafowl Plasmonics säkrar 40 miljoner i finansiering

Uppsalabolaget tar ytterligare steg för att få ut transparenta solceller på marknaden och etablerar ny produktionsanläggning.

Peafowl Plasmonics. "Finansieringen är budgeterad på två år och innan dess hoppas vi få in pengar genom försäljning eller få in ytterligare finansiering." berättar Susanne Segeblad, marknadschef (t v) för UNT.

Peafowl Plasmonics. "Finansieringen är budgeterad på två år och innan dess hoppas vi få in pengar genom försäljning eller få in ytterligare finansiering." berättar Susanne Segeblad, marknadschef (t v) för UNT.

Foto: Stewen Quigley/Pressbild

Ekonomi2022-05-03 19:00

UNT har rapporterat om Peafowl Solar Power sedan bolagets start 2018. De är först i världen med tunna och transparenta solceller baserade på materialet plasmonic som skapar högenergielektroner som kan användas för att producera el. Nu byter de namn till Peafowl Plasmonics och säkrar 40 miljoner i finansiering genom en såddrunda ledd av Industrifonden och Navigare Ventures.

undefined
Peafowl Plasmonics grundare Cristina Paun and Jacinto Sá. ”Vi är mycket glada över att nu ha finansierat kommersialiseringen av vår teknik”, säger Cristina Paun i ett pressmeddelande efter beskedet om säkrad finansiering.

– Finansieringen är avgörande då vi fortfarande utvecklar helt ny teknologi. Alla pratar om ny teknologi som ska lösa klimatfrågor men för att den ska gå från en uppfinning till att göra praktisk klimatnytta så krävs finansiering, berättar marknadschef Susanne Segeblad.

Pengarna är ett steg för bolaget att engagera sig i utveckling med kunder och partners som kan implementera teknologin. Bland annat kommer de att fördubbla personalstyrkan, köpa maskiner och etablera en produktionsanläggning för prototyptillverkning nära Green Innovation Park med inflytt i sommar.

– Vi kommer inte ha någon storskalig tillverkning och det är inte heller meningen. Vi kundanpassar och optimerar en produktionsprocess som vi licenserar ut till tillverkaren, till exempel ett glasföretag som kan belägga sitt glas med vår teknologi, berättar Susanne Segeblad.

Hon lyfter just Uppsala som en viktig del i bolagets utveckling.

– Vi har ju startat upp med Uppsala Innovation Center – vi tycker att det är en bra miljö i Uppsala med universitetet med spetskompetens och forskning men även det kringliggande nätverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!