Snart kan det bli dyrare att hyra bostad i Uppsala län.
När regeringen antog en ny budget för Sverige under hösten 2021 beslutades också att investeringsstödet, som möjliggör lägre hyror för nybyggda hyresrätter och studentbostäder, skulle avvecklas från och med årsskiftet 2021/2022. De som ville ta del av kakan behövde skicka in sina ansökningar senast 31 december 2021. Det satte fart på blivande hyresvärdar.
Under det sista kvartalet 2021 tog Länsstyrelsen i Uppsala län emot 47 ansökningar rörande totalt 2883 lägenheter, jämfört med 26 ansökningar för 1001 lägenheter samma period 2020 – nästan en fördubbling. Samma period 2019 inkom endast 6 ansökningar för totalt 426 lägenheter. Men Emilia Douhan Bure, handläggare för bostadsstöd på Länsstyrelsen, tror egentligen inte att ansökningarna ökat särskilt mycket i mängd. Snarare är det tidsramen som spelar in:
– Det ansökningsstopp som blev en konsekvens av den budget som röstades igenom i höstas resulterade i en ökning av antalet ansökningar, men Länsstyrelsens bedömning är att dessa ansökningar är sådana som ändå skulle ha skickats in under första delen av 2022, säger Emilia Douhan Bure.
Fyra av de inkomna ansökningarna skickades in av det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem, som planerar att bygga 276 studentbostäder i Kåbo och 60 hyresrätter i Bälinge.
– Vi ser investeringsstödet som en möjlighet att kunna erbjuda nyproducerade lägenheter till en lägre hyreskostnad än vad som varit möjligt annars, säger Sara Westberg, fastighetsutvecklingschef på Uppsalahem.
I Uppsalahems tidigare projekt har hyran kunnat reducerats med drygt tusen kronor per månad tack vare investeringsstödet. Men det höga trycket på ansökningar betyder att pengapotten inte kommer att räcka till alla, menar Emilia Douhan Bure. För de projekt som blir utan stöd väntar högre hyror – om de alls blir av.
– Får vi avslag kommer hyrorna för projekten att bli högre. Sen gör vi en analys för våra projekt där vi också tittar på betalningsförmåga och efterfrågan givet den hyresnivå vi tror är möjlig att ta ut. Det kan innebära att det blir svårare att genomföra något av de projekt vi sökt för, säger Sara Westberg.
Kommer det slopade investeringsstödet påverka hur mycket ni bygger i framtiden?
– Det kan påverka, men jag vill inte säga redan nu att det kommer göra det. Då försöker vi hitta andra lösningar.