Det menar Björn Berg, vd för Uppsalaföretaget Ngenic som tillhandahåller digitala lösningar inom energiteknik. Han tar den effektbrist i elnätet som hotar i Uppsalaregionen de närmaste åren i samband med den stora utbyggnaden som planeras som exempel:
– Genom att styra förbrukningen hos 30 000 värmepumpar i hushåll och stänga av dem kortare studer kan man avvärja en sådan effektbrist som uppstår vid vissa tidpunkter när förbrukningen är som störst.
– Elnäten byggs fortfarande ut enligt klassisk teknik, men med en smartare användning i stället kan samhället på nationell nivå spara 100 miljarder kronor i investeringar, säger Björn Berg.
Ngenic har samarbetat med Upplands Energi och styr nu elförbrukningen till värmepumpar hos ett antal av bolagets 15 000 kunder. Genom att några hundra värmepumpar stängs av en timme när övrig förbrukning är som störst kan bolaget spara 500 000 kronor under ett par timmar – och i förlängningen blir det billigare även för kunden.
– Komforten i huset påverkas inte av en kortare avstängning, även om det är rejält kallt ute.
Ngenic startade i Uppsala 2010. Tre studenters examensarbete vid Uppsala universitet var grunden till affärsidén, att utnyttja energinäten effektivare. I dag jobbar 38 personer i företaget i Uppsala och i Wroclaw i Polen. I lokalerna på Kungsgatan i centrala Uppsala sker både produktutveckling och slutmontering av den utrustning som behövs i hushållen för att använda sig av Ngenics tjänster.
Nyligen tecknade man även avtal med Vattenfall Värme för Vattenfalls kunder i Sverige som bor i hus och är anslutna till fjärrvärmesystemet. Med en smart termostat i hemmet kan husägarna styra, planera och övervaka uppvärmningen via en app i mobilen. Systemet känner av husets förmåga att lagra värme och temperaturer både ute och inomhus.
– Om man är bortrest kan man dra ned inomhustemperaturen och spara både energi och pengar och ändå kunna ha rätt värme på när man kommer hem, säger Björn Berg.
Företagets teknik när det gäller övervakning av både vatten- och elförbrukning finns i omkring 5 500 av Uppsalahems bostäder.
– När de som bor i lägenheten kan läsa av sin förbrukning i realtid sjunker i regel förbrukningen eftersom man blir mer medveten om hur mycket vatten och el man gör av med och vad det kostar.
Även de studentbostäder som nu byggs på Studentvägen i Uppsala kommer att få den tekniken i varje bostad.