JORDEN RUNT
I Uppsala finns flera hundra restauranger, med mat från många av världens kök. I en ny artikelserie träffar vi några av dem.
I april 2019 öppnade sjuksköterskan Jane Hallberg restaurangen Khao Soi by Jane på Drottninggatan i centrala Uppsala. I lokalen där det tidigare reparerats trasiga mobiltelefoner och teknikprylar spred sig istället dofter och smaker från öst.
– Vår signaturrätt är khao soi, som namnet på restaurangen, vilket är en rätt med äggnudlar i currysoppa. Men vi erbjuder flera starka och smakrika maträtter, säger Jane Hallberg.
Samtliga valmöjligheter på restaurangens meny kommer från de norra delarna av Thailand, ofta inspirerade av grannlandet Myanmar.
Några av ingredienserna, till exempel en speciell inlagd kål som inte finns att få tag på i Sverige, beställer Jane Hallberg från Thailand. Men så långt det är möjligt jobbar hon med lokalköpta råvaror.
– Jag försöker tänka miljömässigt och hitta varor vi kan skaffa på hemmaplan så mycket det går.
Den som är sugen på att testa nya thailändska smaker behöver alltså inte åka ända till Asien, men de regionala rätterna serveras inte runt varje gathörn, enligt Jane Hallberg.
– Många thairestauranger har snarlika menyer, men vi presenterar mat från en annan region av Thailand än vanligt. Den maten finns inte någon annanstans i Uppsala eller Stockholm.