Få saker är så intimt förknippade med sommar och värme som glass. UNT:s reporter Kjell Sjöberg gav sig därför ut i Uppsala under ett par varma sommardagar och testade både svensk glass och den italienska gelatons glass- och sorbetvarianter.
Testerna bestod av en klassisk smak – i de flesta fall vanilj – samt den smak som stack ut mest på de fem olika ställen som besöktes.
Förutom de smaker det berättas om nedan blev det ytterligare en del avsmakningar. I flera av fallen alldeles lysande glass- och sorbetsmaker.
En smak som stack ut på ett mycket positivt sett var mangon. Den ska enligt flera glassexperter ha en karaktär och konsistens som gör den fungerar extra bra i en sorbet. En uppfattning undertecknad delar.
På italienska Tar bar på Sysslomansgatan blev det ett skönt snack med ägaren Jafer Alinaser som betonade vikten av att undertecknad skulle äta de olika glasskulorna (vanilj och körsbär) i separata glassbägare.
– För att smakerna inte ska "slå ut varandra" ska du undvika att ha dem i samma glassbägare, förklarade Jafer Alinaser.
År 2000 åt svenskarna glass för 2,4 miljarder kronor eller 275 kronor per person. Nitton år senare hade den siffran ökat till över 7,1 miljarder kronor eller 692 kronor per person.
Jafer Alinaser har märkt av den trenden.
– Vi har även en del kunder som gärna kommer in och köper hela lådor av exempelvis Tiramisuglassen.
Testet bekräftar också att: "glass i stora lass" stämmer och att det inte går att äta för mycket glass. Det lär bli ytterligare ett rejält gäng med glassar i sommar.
Glasstest 1
Landings - Kungsängsgatan (gågatan)
Smaker: Sex fasta smaker (jordgubb, vanilj, choklad, hasselnöt, pistage, citronsorbet) och sex smakar som varierar från dag till dag.
Pris: En kula: 42 kronor, två kulor, 55, tre kulor: 60.
Produkten: Egen tillverkning.
Testomdöme: Både den innovativa Lellon (cocos, vitchoklad och hasselnötter) liksom vaniljgelaton smakar lagom mycket. Dock serverades de aningen kalla. En bra kylnivå brukar anges till -10 till -14. I detta var det nog lite kallare i kylen, tror jag.
I båda glassarna finns spår av råvaror som vaniljstång och kokos vilket skapar en känsla av hantverksglass. Detta bidrar och lyfter det hela till en utmärkt glassupplevelse.
Glasstest 2
Frost Gelato - Svartbäcksgatan (gågatan)
Smaker: Tolv smaker, där utbudet varierar från dag till dag och där det alltid finns sorbet på menyn.
Pris: En kula: 45 kronor, två kulor: 65, tre kulor: 75.
Produkten: Glass från leverantör.
Testomdöme: Skogsbärssorbeten har påtagliga bärtoner liksom en mjuk och fin smak, något som inte alltid är fallet med sorbet. Vaniljens karaktär liknar sorbetens, något som placerar både upplevelse och glass i området utmärkt till lysande.
Glasstest 3
Tar bar - Sysslomansgatan
Smaker: Fjorton smaker med ett utbud som varierar från dag till dag och där det alltid finns sorbet.
Pris: En kula: 35 kronor, två kulor: 49, tre kulor: 65.
Produkten: Glass och sorbet från italiensk leverantör.
Testomdöme: En lysande vaniljgelato med rund, fin och tydlig smak. Jag testade även körsbärsgelaton som var trevlig, men inte alls nådde upp till vaniljens nivåer, framförallt när det gällde smakupplevelsen.
Glasstest 4
Lejon stenungsbageri (Årstagatan)
Smaker: Sex smaker som varierar från dag till dag och där det alltid finns sorbetalternativ.
Pris: En kula: 45 kronor, två kulor: 60, tre kulor: 70.
Produkten: Egen tillverkning.
Testomdöme: Här testade undertecknad gelaton med rostade sesamfrön och mandel. En lysande och tydlig smakupplevelse där det rostade skapar en nötig och lagom söt smak på den lagom kalla gelaton. I avsaknad av vanilj prövades även punschgelaton. En perfekt mix av olika råvaror gör att punschen lyfts fram på ett fint och trevligt sätt.
Glasstest 5
ICA - Gränby köpstad
Smaker: Tolv smaker som varieras från dag till dag. Det alltid finns sorbetalternativ.
Pris: En kula: 39 kronor, två kulor: 49, tre kulor: 59.
Produkten: Glass och sorbet från svensk leverantör.
Testomdöme: Här serverades lagom kyld och smakrik saffran- och honungsglass. Ska man ha någon synpunkt kanske saffranssmaken tog lite överhanden. Jordgubbsglassen, som även den var bra, hade en fin konsistens och smak som ger en känsla av sommar.