– Det här känns jättebra och roligt, säger Mattias Gäreskog, marknads- och försäljningschef på Mercodia.
Mattias Gäreskog berättar att roboten köptes in av Mercodia för flera år sedan, men att den sedan inte riktigt kommit till full användning.
– De här robotarna är dyra, omkring två miljoner kronor går de på. Så när vi inte fick användning för den riktigt så kändes det dumt att den bara stod. När pandemin bröt ut så började vi fundera på om den inte skulle göra större nytta någon annanstans.
Häromdagen gick regeringen och socialministern Lena Hallengren ut med målet att man vill kunna testa 100 000 människor i veckan för coronaviruset.
– Med anledning av det så kändes det verkligen rätt att kunna hjälpa samhället med detta. Jag kontaktade Uppsalanätverket STUNS Life science och genom deras kontakter fick vi hjälp att hitta var roboten kan göra mest nytta. Det gick otroligt snabbt, jag tror det tog ungefär en timme att hitta forskargruppen på KTH. Så nu står roboten och jobbar vid Science for Life Laboratory i Solna.
Mercodia startades för drygt 30 år sedan i Uppsala och har sedan blivit kvar i stan. Här utvecklar och producerar de labbtester som främst används inom hjärt- och kärlsjukdomar. Nu hoppas de roboten kan göra skillnad i kampen mot corona.
– Att kunna öka antalet tester tror jag även kan vara viktigt på ett personligt plan, eftersom ovissheten kring om man är smittad skapar en oro, säger Mattias Gäreskog.