Ska Uppsala bli ett svenskt Freiburg?

Frågan ställdes till länets maktelit under årets Disting där hållbar stadsutveckling var det genomgående temat.

Den tyska arkitekten och affärsmannen Wolgang Frey föreläste om hållbart bostadsbyggande under Distinget.

Den tyska arkitekten och affärsmannen Wolgang Frey föreläste om hållbart bostadsbyggande under Distinget.

Foto: Ahmet Tirej Kaya

Ekonomi2020-02-04 19:00

Omkring 150 av länets beslutsfattare från näringslivet, politiken och akademin fanns på plats vid Norrlands nation när det var dags för den årliga traditionen Distinget som arrangeras av Handelskammaren i Uppsala län.

Huvudtalare i år var den tyska arkitekten och affärsmannen Wolfgang Frey, som är en central figur för den hållbara utveckling som har skett i den sydtyska staden Freiburg. En stad inte helt olik Uppsala med universitet och omkring 220 000 invånare.

– Freiburg är en föregångsregion och stad som har haft samma vision sedan 1970-talet om att bygga en grön stad, säger Tomas Stavbom, regionchef på Handelskammaren i Uppsala län.

Frågan om hållbar stadsutveckling är aktuell just nu i Uppsala med tanke på att det mellan Resecentrum i Uppsala och Knivsta station framöver väntas ske en stadsbyggnad motsvarande ett Norrköping i samband med järnvägsutbyggnaden till fyrspår. 

Frey har i årtionden varit en pionjär i att rita och bygga hus och områden utifrån ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Bland annat var han och hans företag tidigt ute med att använda solpaneler. Hösten 2015 var politiker och näringslivet från Uppsala på en gemensam studieresa till just Freiburg.

Under sin halvtimmeslånga föreläsningen berättade han bland annat om hur man bygger en modern hållbar stad, som är självförsörjande på elektricitet.

– Det viktiga med att bygga hållbart är att hålla det så enkelt som möjligt med så lite teknik om möjligt, och att få alla som ska bo där att känna sig involverade, säger Wolfgang Frey.

Vad kan Uppsala lära av Freiburg?

– Att det går att genomföra. Jag tror Uppsala skulle passa perfekt för detta med tanke på klimatet.

Bland övriga talare märktes bland annat socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) och Monica von Schmalensee, som tidigare har varit rådgivare åt Londons borgmästare Sadiq Khan. 

I samband med Distinget delades även två olika priser ut. Det ena, Peter Egardts stipendium för uppländskt entreprenörskap, delades i år mellan Anders Ajaxon Persson, grundare till företaget Fourth State Systems som får 20 000 kronor samt Sara Mangsbo, docent på Uppsala universitet och grundare av företaget Immuneed som får 10 000 kronor.

Guldhjärtat, Rotaryklubbarna i Uppsala och Knivstas utmärkelse, delades i år ut för elfte gången. I år gick priset till Kenny Sloge, som driver Alla fötters fotklinik.

Karta: Norrlands Nation
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!