Sju Gårdar startades som ett ekologiskt kooperativ med sju ekologiska mjölkgårdar i Uppland 2009. Föreningen producerar mjölk, fil, yoghurt och ost. Det ekologiska kooperativet korades av Världsnaturfonden som vinnare i fondens köttguide 2021 samt att gårdarna är KRAV-anslutna och certifierade enligt Svenskt Sigill klimatcertifierad.
Bönderna i Sju Gårdar kommer att bli medlemmar i Falköpings mejeri, och under övergångstiden kommer produkterna att tillverkas precis som vanligt i Grådö mejeri, som ägs av Falköpings mejeri.
Varför lägger ni ner?
– Vi har lagt ner mycket arbete men känner att engagemanget inte längre räcker till för att driva en verksamhet som Sju Gårdar. Sammantaget har det lett fram till vårt beslut att avveckla, säger Henrik Johansson, ordförande Sju Gårdar.
Beror det på lönsamheten?
– Inte primärt, det är ett beslut som har vuxit fram under en längre tid.
Vad ska ni göra istället?
– Vi befinner oss alla i olika skeden i livet och ser nu fram emot att kunna förverkliga andra projekt och idéer i våra respektive företag.
Vad för slags projekt?
– Det ser nog helt olika ut för oss alla, men vi kommer bland annat att fortsätta producera våra produkter på olika håll.
När kommer produkterna sluta säljas?
– Vi lägger ner nu i månadsskiftet, men produkterna kommer att finnas kvar ungefär till juni månad under övergångsperioden.
Samtliga gårdar ligger i närheten av Uppsala. Den som ligger närmst är Stabby gård.