Kjell och Jeanina käkar surströmming

Salt och med en lång och bitter eftersmak – omdömena var flera när UNT:s Jeanina Santiago testade surströmming i Hästskär vid Bottenhavet: "Det smakade lite som avlopp".

UNT-reportern Jeanina Santiago testade surströmming i Hästskär på Hållnäshalvön. Till höger matrosen Jocke Berg.

UNT-reportern Jeanina Santiago testade surströmming i Hästskär på Hållnäshalvön. Till höger matrosen Jocke Berg.

Foto: Kjell Sjöberg

Ekonomi2023-08-27 08:00

Det är surströmmingstider och premiären har precis varit. UNT har varit på plats hos fiskaren Lars-Ivan Hållstrand och testat hans prisbelönta surströmming. 

Förutsättningarna var lite olika vid testet hos UNT:s reportrar. För Jeanina Santiago var det första gången, medan Kjell Sjöberg är mångårig surströmmingskonsument.

– Det här var väl inte så farligt, menade Jeanina efter att Lars-Ivan Hållstrand öppnat en burk surströmming och den lite säregna lukten kändes.

undefined
UNT-reportern Jeanina Santiago testade surströmming i Hästskär på Hållnäshalvön. Till höger matrosen Jocke Berg.

Men väl till bords och med fisken på tallriken kom reaktionerna ganska omgående hos Jeanina, som fick kämpa en del.

– Fisken var väldigt salt vilket var bra, men sedan kom det andra smaker också. Det smakade avlopp och sedan lade sig det feta från fisken som en hinna i munnen. Men den salta i fisken balanserade övriga smaker lite.

Surströmmingen är en vattendelare – antingen gillar man den eller så sågar man den och kommer aldrig tillbaka efter att ha smakat.

Hos Lars-Ivan Hållstrand åts surströmmingen på Hållnäsvis med potatis, tomater, lök och hårt bröd och en lättöl. Tomaten och löken kompletterar sältan och fiskens jästa karaktär.

undefined
Att skilja surströmmingsfiléerna från benen är kanske inte den mest aptitliga synen, men många är ändå av åsikten att surströmming är en delikatess.

Jeanina lade på med ett par fileér som hon fick hjälp att rensa av däcksmatrosen Jocke Berg som fiskar med Lars-Ivan Hållstrand.

– Efter ett tag tappade jag mina smaklökar. Jag tror det var kombinationen av den jästa fisken, sältan, fettet och att jag tog för mycket lök, säger hon.

Jeanina konstaterar också att vissa delar av fisken – bland annat närmare stjärtfenan – hade en mera säregen smak än andra. 

– Beroende på vilken del av fiskens filé som man åt så smakade det lite olika – det var nog jäsningen som hade påverkat det. Däremot tyckte jag att fiskköttet var ganska stabilt och bra.

undefined
Surströmmingslunch med fiskarna Lars-Ivan Hållstrand (kortsidan) och Jocke Berg samt UNT-reportrarna Kjell Sjöberg (t.h.) och Jeanina Santiago.

Likt kräftor är surströmming något som många samlas kring för att ha fest.

– Titta på tallriken efter ätandet – en stor tallrik med fiskben. Det ser inte så trevligt ut och det påverkar upplevelsen. Men jag har respekt och förstår att många kan gilla detta.

Efter besöket i Hästskär beordrade Jeanina ganska omedelbart stopp vid en bensinmack för glassköp.

– Smaklökarna verkar utslagna, säger hon.

En kort stund senare är det dags för nästa stopp vid en affär.

– Glassen hjälpte inte – jag behöver coca-cola för att få bort fisksmaken.

Dagen efter testet konstaterar hon:

– Jag känner av smaken men smaklökarna är tillbaka och huvudvärken har släppt.

undefined
Lars-Ivan Hållstrand och Jocke Berg fiskar strömming i Lövstabukten och Bottenhavet. Båda vittnar om att det blir allt mindre strömming i Bottenhavet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!