Till skillnad mot traditionella företag handlar gigekonomi om att anlita personal som tar ett jobb i taget i stället för att ha många fast anställda på lönelistan. Foodora och Über är två välkända exempel på detta.
I Fixis fall handlar det om bud som hämtar cyklar direkt på beställning när de har gått sönder.
– Jag kom på idén förra året när jag var magisterstudent på universitetet och missade en föreläsning på grund av en punktering, säger Fixis vd och grundare Rafi Mohammad som drog i gång verksamheten på allvar i augusti.
Hittills har företaget etablerat sig i Uppsala och Stockholm. Konceptet går ut att man skapar ett konto på företagets hemsida och där anmäler skadan. Kort därefter hämtas cykeln upp och förs till en lokal verkstad.
I nuläget har Fixi en handfull hel- och halvtidsanställda samt ett flertal anslutna bud och verkstäder. Ett hundratal kunder har hittills anslutit sig till tjänsten.
– När jag startade det här var min tanke att jag skulle göra allt själv, men ett lån från Almi hjälpte mig att komma i gång med affärsmodellen. Nu har jag fått in investerare som har gått in med 2,3 miljoner kronor för satsningen i Stockholm, fortsätter Rafi Mohammad.
Fixi sitter i kontorshotellet Base10 i Uppsala. På sikt är ambitionen att växa ytterligare.
– Vi hoppas i slutet av året på att expandera till Lund, Malmö och Köpenhamn. Sedan hoppas vi gå vidare med Berlin och Amsterdam, säger Rafi Mohammad.