Bland experterna i ämnet fanns Patrick Joyce, chefsekonom från arbetsgivar- och branschorganisationen Almega. Enligt honom råder det stor personalbrist inom de flesta branscher som kräver kvalificerad personal – vilket har gjort det till en global konkurrensfråga.
– Det här kommer att öka ännu mer under de kommande åren med pensionsavgångar, sa Joyce.
Han berättade vidare att omkring 80 procent av de internationella studenterna lämnar Sverige efter examen, trots att fler än så gärna skulle vilja stanna och jobba. Orsaker som nämns till att det inte blir så är språksvårigheter, låga löner och ett högt skattetryck.
Uppsala universitet har i dag omkring 2 400 internationella studenter medan SLU har omkring 600. De flesta läser mastersprogram. Här finns många talanger som skulle kunna råda bot på arbetsbristen.
En lösning från Uppsala kommun sida, tillsammans med universiteten och Region Uppsala, är att framöver skapa ett mottagningscenter för internationella studenter.
– Vi diskuterar olika lösningar och har precis påbörjat det här arbetet, säger Charlotte Skott, näringslivsdirektör på Uppsala kommun.
Bakom eventet stod det statligt ägda bolaget Almi Företagspartner AB. Omkring 200 representanter från lokala företag och organisationer deltog i Uppsala International Business Forum.
– Arbetsbristen är stor i Uppsala och är ett tillväxthinder. Frågan är helt avgörande för att kunna växa, säger Almi Uppsala läns vd Bengt-Åke Ljudén.