Så ska ägarna fylla de tomma butikslokalerna i city

Flera butikslokaler gapar tomma i centrala Uppsala i svallvågorna efter pandemin. Samtidigt jobbar fastighetsägarna för fullt med att försöka locka till sig nya etableringar.

"Stadskärnan här är långt ifrån död om man jämför med andra städer som Västerås och Örebro", säger Snezana Oscarsson, centrumchef för S:t Per-gallerian.

"Stadskärnan här är långt ifrån död om man jämför med andra städer som Västerås och Örebro", säger Snezana Oscarsson, centrumchef för S:t Per-gallerian.

Foto: Adam Wrafter

Ekonomi2022-04-09 20:30

Den som har vandrat på gågatan i city och gjort avstickare in i Forumkvarteret har säkert noterat alla tomma butikslokaler.

När tidningen försöker ta ett grepp om hur många det handlar om totalt visar det sig att det är nära ett 20-tal.

Vasakronan, som är den största fastighetsägaren av handelslokaler i city, har flera lediga butikslokaler i Uppsala. Förutom ett antal fastigheter på gågatan driver de även Svava Matgalleria där lokalerna efter numera stängda Happy food och Forno Romano saknar nya hyresgäster.

undefined
Sara Rääf är affärsutvecklare på Vasakronan i Uppsala.

– Jag har visningar där ganska ofta och det är många som vill in. Svava är en matgalleria så då gäller det att det är något koncept som kompletterar det matutbud som redan finns och som tillför något nytt. Vi tackar nej till många på grund av det här, säger Sara Rääf, affärsutvecklare på Vasakronan i Uppsala.

undefined
Sedan restaurangen Forno Romano stängde i Svavagallerian har lokalen stått tom.

Längs gågatan har som sagt Vasakronan flera butikslokaler som just nu saknar öppna verksamheter. Bland annat lokalen där Holmlunds legat i många år, men som nu har flyttat till en ny Uppsalaadress. 

– Vi ser positivt på framtiden och har många dialoger igång kring våra lokaler med koncept som i nuläget inte finns i Uppsala, både internationella och nationella koncept. Ett annat stort arbete som har gjorts under det senaste året, och som pågår, är att flytta om befintliga hyresgäster som vill satsa, men som har fått nya behov på lokalen. Vi har ett pussel att lägga, fortsätter Rääf.

Vilka branscher är det som vill etablera sig i Uppsala?

– Det är mycket inredning, kaféer/restauranger och upplevelser. Mode ser vi tyvärr inte så mycket av. Det beror på att den handeln har varit under omvandling mot mer e-handel redan innan pandemin, men pandemin gjorde att den omvandlingen gick fortare

undefined
Tehörnan valde nyligen att lämna Forumkvarteret. Flera andra närliggande lokaler står också tomma.

Även Forumkvarteret och fastighetsägaren Atrium Ljungberg har drabbats tungt av pandemin med flera hyresgäster som har lämnat sina butikslokaler. Senast handlade det om Tehörnan och framöver ska Sephora göra samma sak.

– Generellt har vi en välmående affär i Forumkvarteret där vi även har kontor och bostäder utöver handeln. När det gäller handeln mår de hyresgäster som har lokaler ut mot gatan generellt bra. Genom kvarteret är läget ett annat än vi skulle önska, säger Thomas Levander, fastighetschef för Forumkvarteret.

undefined
"Det som hände i city under pandemin var att besöken halverades", säger Thomas Levander, fastighetschef för Forumkvarteret.

Vad beror det på?

– Krasst kan man konstatera att det som hände i city under pandemin var att besöken halverades i takt med att folk inte jobbade på sina arbetsplatser, vilket slog mot handeln. Hela city har drabbats jättehårt, men det är på väg tillbaka. Sedan februari har vi en bra besöksutveckling även om det är från låga nivåer. Nu gäller det att identifiera och hitta de hyresgäster som passar in i Forumkvarteret och det är vi övertygade om att vi kommer att lyckas med.

När förväntar du dig att det är fullt uthyrt igen?

– Ja, vad kostar en taxi? Jag vill inte spekulera i det utan vi jobbar aktivt efter vår plan och jobbar hårt för att fylla på.

undefined
Snezana Oscarsson är centrumchef för S:t Per-gallerian.

S:t Per-gallerian, som ägs och drivs av Skandia Fastigheter, har däremot inte drabbats så hårt av pandemin, även om New Yorker har flyttat till mindre lokaler i Gränbystaden och Hunkemöller har stängt sin enhet. Just nu finns inga lediga lokaler även om ombyggnationer pågår i flera lokaler. 

Där Hunkemöller tidigare låg ska Rituals flytta in och i New Yorkers och Brands Stores tidigare lokaler ska den danska inredningskedjan Søstrene Grene öppna till sommaren. I Rituals nuvarande lokal finns ett avtal på gång med en ny hyresgäst.

– Vi jobbar aktivt och det handlar också om att de som redan finns i gallerian trivs här och att vi hjälps åt. Stadskärnan här är långt ifrån död om man jämför med andra städer som Västerås och Örebro, säger Snezana Oscarsson, centrumchef för S:t Per-gallerian.

undefined
Robert Ahlstedt är affärsområdeschef på Castellum i Uppsala.

En bit bort vid Dragarbrunns torg, har två lediga lokaler stått tomma en längre tid. Den som möbel- och inredningskedjan Norrgavel tidigare hyrde har restaurangen Kött, kök och bar dock nyligen skrivit på ett avtal för. Den andra lokalen, där Gant tidigare låg, står däremot fortsatt tom.

– Där har vi pågående dialog med långt gående diskussioner. Det är ett bra läge och det är inte helt omöjligt att det blir ytterligare en restaurang där. Vi tänker oss att det kan bli ett krogkluster kring Dragarbrunns torg, säger Robert Ahlstedt, affärsområdeschef på Castellum i Uppsala som äger fastigheten.

Cityhandel under pandemin

Enligt senaste Cityindex som tagits fram av Fastighetsägarna och HUI Research så minskade omsättningen i Uppsalas stadskärna med 18 procent 2020. Jämfört med Stockholm, Göteborg och Malmö var det ändå bättre än deras gemensamma snitt som visade en nedgång med 27,7 procent.

Det enda bransch som ökade sin omsättning i Uppsalas centrala delar var dagligvaror med 3,4 procent.

Sämst gick det för kommersiell service, (gym, hotell och frisörer) som tappade 31,5 procent av omsättningen. 

Källa: Cityindex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!