Så mycket steg bostadspriset efter budgivning

Hur stor skillnad är det mellan det begärda priset och slutpriset vid bostadsaffärer? En ny kartläggning visar att det kan skilja mycket. Vi listar hur det ser ut i länets kommuner.

Budgivningen är olika het i olika kommuner. Vi listar hur det sett ut i länets kommuner.

Budgivningen är olika het i olika kommuner. Vi listar hur det sett ut i länets kommuner.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi2021-10-01 19:56

Det är bostadssajten Booli som sammanställt  bostadsaffärer – både bostadsrätter och villor – under perioden 20 juni till och med 20 september i år och jämfört utropspriserna med slutpriserna. Och framför allt när det gäller villor kan skillnaderna vara stora.

– Det kan vara bra att ha koll på hur mycket bostäderna i ditt område går upp vid en budgivning. I många kommuner är ökningen väldigt stor, vilket är bra att känna till som spekulant för att slippa gå på en massa visningar för bostäder du i slutänden inte kommer ha råd att köpa, säger Karin Grundeus, marknadskommunikatör på Booli, i ett pressmeddelande.

I Uppsala län hade villor i Östhammars kommun den största prisökningen under budgivningen. Här landade slutpriset i snitt 21,7 procent över utgångspriset vid de 42 affärer som finns med i sammanställningen. Snittslutpriset var drygt 2,4 miljoner kronor.

Så här mycket steg snittpriserna på villor efter budgivningen i övriga kommuner i länet: Älvkarleby 14,7 procent, Tierp 14 procent, Heby 13,2 procent, Uppsala 12,7 procent, Enköping 10,1 procent, Håbo 8,1 procent och Knivsta 7 procent.

För bostadsrätter redovisas statistik för fyra kommuner i länet. I Uppsala kommun steg priserna mest efter budgivningen, i snitt med 8 procent. Prisökningarna efter avslutad budgivning i de övriga kommunerna: Enköping 4,9 procent, Tierp 4,8 procent och Knivsta 2,7 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!