Så läser du ditt orange kuvert

I dagarna dimper det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten ner i brevlådan hos nästan alla invånare i Uppsala län. Men hur ska man tänka när man öppnar det?

Kuvertinfo. Fredrik Dackefors blir informerad av Alexandros Maditianos från Pensionsmyndigheten.

Kuvertinfo. Fredrik Dackefors blir informerad av Alexandros Maditianos från Pensionsmyndigheten.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Ekonomi2017-03-02 09:23

Det orange kuvertet innehåller information om hur livet som pensionär kommer att bli. Flera undersökningar från tidigare år har visat att det inte är alla som öppnar kuverten och många som faktiskt öppnar kuvertet läser inte eller ha svårt att förstå innehållet.

I samband med att årets brev skickas ut över hela Sverige finns representanter från myndigheten utstationerade på olika platser för att svara på frågor. Till och med torsdag står Alexandros Maditianos och hans kolleger i Gränbystaden i Uppsala.

– Det har varit en bra tillströmning av besökare och vi har haft många bra, både längre och kortare, samtal. Den vanligaste frågan är helt klart vad man kommer få i pension, säger Alexandros Maditianos som bland annat hjälper besökare att göra så kallade pensionsprognoser.

Innehållet i det orange kuvertet är ett årsbesked från Pensionsmyndigheten och ger en översikt av den allmänna pensionen, alltså den skattefinansierade pensionen som grundar sig på inkomster du betalar skatt för. För de allra flesta i arbetsför ålder finns också en prognos över vad man kommer få i pension när det väl är dags. Den allmänna pensionen är uppdelad i två delar, dels inkomstpensionen som grundar sig på vad man betalat i skatt och dels premiepensionen. Den sistnämnda delen är också skattebaserad men placerad, exempelvis i en fond.

– Man kan själv välja hur premiepensionen ska placeras i olika fonder genom sitt premiepensionskonto. Det är en möjlighet men inte en skyldighet, om man inte gör ett val placeras pengarna i förvalet AP7-Såfa, som är statligt förvaltad och ett fullgott alternativ. Det är en fond med låga avgifter som anpassar risken efter hur gammal pensionsspararen är, det vill säga en generationsfond. Det som annars är viktigt att se över i det orange kuvertet är vilka avgifter man betalar för sitt premiepensionsval, säger Alexandros Maditianos.

En annan viktig sak att komma ihåg är att informationen i det orange kuvertet inte visar helheten.

– Vi rekommenderar alla över 30 år att gå in på minpension.se och göra en prognos. Där kan man utöver den allmänna pensionen även se sin tjänstepension, som arbetsgivaren betalar, och eventuellt privat sparande, säger Alexandros Maditianos.

Han rekommenderar också att man i så tidig ålder som möjligt faktiskt sätter sig in i hur pensionen fungerar.

– På så sätt får man en bild av hur man kan påverka sin pension. Det kan handla om hur yrkesval påverkar pensionen och hur man kan anpassa sitt privata sparande, säger Alexandros Maditianos.

Generellt när det kommer till pensioner har Alexandros Maditianos tre saker som man ska tänka på speciellt.

– Det handlar om att jobba och betala skatt, arbeta heltid och ha en tjänstepension, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!