Det var på fredagen som beskedet kom att Silicon Valley Bank (SVB) kollapsat sedan banken inte lyckats hitta 20 miljarder kronor i nytt kapital för att driva verksamheten och få ihop sin balansräkning.
Händelsen förde tankarna till bankkrisen 2008/09 i USA som också den började med en bankkollaps i form av Lehman Brothers.
Stängningen skickade också svallvågor i de finansiella systemen samt ledde till att ytterligare amerikanska banker fick stängas av samma skäl som SVB och sedan tas över av staten.
– Det man kan konstatera är att detta är en hyfsat isolerad händelse i en nischbank, dock nästan i storlek som en svensk storbank, men på en betydligt större marknad.
– Det är väldigt svårt att dra paralleller till de universalbanker vi har i Sverige och Norden där vi har helt andra regler och skyddsvallar för bankverksamheten, säger Per Långsved, Sverigechef på Nordea, till UNT i samband med ett besök i Uppsala.
Hur har era kunder tagit emot detta?
– Vi ser att det finns en grundoro som gör att våra kunder avvaktar och inte har samma investeringsvilja som tidigare. Det märker vi bland annat när det gäller bostadsaffärer. Men denna oro har funnits betydligt längre än sedan i fredags.
Som bankkund, hur ska man tänka i en sådan här situation?
– Se över ditt hus och tänk långsiktigt och sprid dina risker i olika typer av placeringar. Ta inga förhastade beslut.
Även om likheterna är små mellan USA och Sverige har SVB-händelsen lett till osäkerhet och frågor, menar han.
– Det vi sett de senaste dagarna belyser förtroendet för det finansiella systemet och har fått effekter med bland annat börser som rört sig nedåt. Nu ser vi en återgång och att börsen studsat tillbaka uppåt igen.
Han menar också att den amerikanska staten och president Joe Biden väldigt snabbt tog kommandot och klargjorde att man tar över ansvaret för bankerna och säkrar insättarnas pengar.
– Nu tänker man: "Det kanske inte blir så illa med tanke på hur tydligt man agerade i USA". Men det blir också en väckarklocka på att det gått snabbt och att vi gått från nollränteläge till en ränta på tre procent på ett år.
– Det är jättebra att inflation bekämpas. Kanske ska man vila lite på hanen nu när det gäller räntan. Men här är Riksbanken proffsen, de vet bäst.