Svenska hushåll kan räkna med prisökningar på el och drivmedel efter Rysslands invasion av Ukraina. Men kriget riskerar också att leda till höga priser på viktiga varor, bland annat spannmål, som Ukraina är en stor exportör av.
Nils Gottfries, professor emeritus i makroekonomi vid Ekonomiska institutionen i Uppsala, menar att vi också kommer att få mindre pengar att röra oss med eftersom reallönerna kommer att gå ner.
– Reallön betyder alltså det som vi har råd att köpa för den lönen vi får. Men om prisnivåerna stiger snabbare än lönen, vilket händer när energipriserna går upp, så minskar lönens köpkraft. Vi kan alltså inte längre köpa lika mycket trots att vi har samma lön, säger han.
Finns det något man som privatperson kan göra för att värna om sin ekonomi?
– Ja, man kommer ju behöva dra in på en del saker helt enkelt. Man kan kanske inte längre använda en lika stor del av lönen på vissa saker som man kanske gjort innan.
Kommer det att påverka handeln om folk köper mindre?
– Ja, men det handlar ju inte om några jättestora summor. Sen beror det ju helt på hur situationen utvecklas, det är klart att det blir en annan situation om kriget blir långvarigt.
På vilket sätt blir det annorlunda då?
– Allt är relativt till hur stort kriget blir, hur länge det pågår och hur utvecklingen ter sig. Det kommer att vara negativt för våra inkomster, men det blir nog inget vi kommer att märka av i det stora hela.
Kommer livsmedelspriserna också bli högre?
– Ja, så kommer det att bli eftersom livsmedelsproduktionen kräver mycket energi. Men det kommer nog inte att bli någon livsmedelskris, men återigen så beror det också på hur utdraget kriget blir.
Har man dessutom ryska aktier så har man redan blivit drabbad, men om man har globala aktiefonder så kan man sitta lite lugnare just nu, menar Nils.
– Den ryska börsen är en liten del av världsbörsen så har man globalfonder spelar det inte så stor roll. Vad gäller aktierna så skulle jag säga att man inte ska sälja några aktier just nu, utan ta det lugnt, säger han.
Samtidigt tror han inte att världsekonomin kommer att bli särskilt påverkad.
– De här länderna är inte jätteviktiga ur den aspekten, förutom när det kommer till just energi och vissa råvaror. De stora svenska företagen kommer inte att påverkas jättemycket, tror jag.