Mobiltelefonen är en av våra viktigaste ägodelar. Den är med överallt – på löpturen, i båten, under utekvällen, på gymmet och till och med på toaletten. Den är med andra ord ständigt utsatt för risk. Och ibland är olyckan framme, trots varsam hantering och med både skal- och skärmskydd.
Det kan vara svårt att veta när det är värt att laga mobilen eller om den gjort sitt och det är dags att köpa en ny. Ett svajigt batteri är till exempel ganska enkelt åtgärdat.
– Att byta batteri är ett väldigt bra sätt att förlänga livslängden på sin telefon och det är alltid mer lönsamt att reparera den än att köpa en ny, säger Ulrika Göransson, vd på Teknikmagasinet.
Men det är inte bara en ekonomisk fråga.
– Det är också ett bättre utnyttjande av jordens resurser, säger Elias Nordling, reporter på tidningen Mobil.
Vanligast är att mobilen får skärmskador. Många av dagens modeller har också en baksida av glas, vilket Elias Nordling menar är mer en modenyck än att det fyller en funktion.
– Baksidan täcks ju ändå av mobilskalet, så det känns onödigt.
Enligt en undersökning som tidningen gjort bland 2 400 av sina läsare ansåg 75 procent att baksidan borde vara gjord av plast eller metall. Det gör den mindre känslig eftersom den då blir lättare.
Är det bara en liten spricka i skärmen eller om batteriet har börjat sega kanske man kan klara sig ett tag utan att göra något.
– Ibland fungerar mobilen som den ska i alla fall, men det kan leda till följdskador som att skärmen börjar strula eller att andra komponenter tar stryk, säger Sam Bader, ansvarig för Euronics Mobilmasters butiker i Stockholmsområdet.
Han tycker att man ska laga den så snart som möjligt. Risken finns att reparationen blir dyrare om man väntar. Det trasiga glaset kan också ge skärsår på fingrar och kinder, vilket man bör ha i åtanke när det är barnens mobiler det handlar om.
Ju äldre mobilen är desto billigare att är det att byta exempelvis skärm och batteri. Vid ett skärmbyte erbjuder många aktörer originalkvalitet eller kopia. Kopiorna är billigare, vilket kanske känns bättre för plånboken, men då får man sämre kvalitet på bland annat touch-knappen, enligt Sam Badar.
– Det är dubbelt så dyrt med originalkvalitet jämfört med en kopia. Men det kan det vara värt om mobilen inte är så gammal.
De flesta lagningar brukar kunna göras medan man väntar. En Iphone tar cirka 30 minuter att fixa, de övriga märkena kan ta upp till två timmar.
Vill du vara säker på ett fortsatt liv med mobilen om olyckan har varit framme är det backup som gäller. Med sparad data kan du enkelt tanka tillbaka informationen till din nyreparerade eller nyinköpta mobil från säkerhetskopian.
Kolla garantitiden hos olika reparatörer, vissa ger en månad andra upp till ett år. Priset på ett skärmbyte på exempelvis en Iphone 7 kan skilja 500 kronor mellan reparatörerna. Det finns också flera aktörer på nätet dit du kan skicka din mobil, få den lagad och sedan hemskickad igen.
Viktigt att veta är att exempelvis en tapp- eller fuktskada inte täcks av garantin för nyköpta mobiler, då är det hemförsäkringen som gäller. Vänd dig till en auktoriserad reparatör, speciellt om mobilen har kvarvarande köpgaranti.
VANLIGA SKADOR
+ Fukt
Mobilerna är i dag vattentäta, men det betyder inte att man ska bada med dem. Snarare förebyggs fukt, men om skärmen spricker eller får en stötskada ökar det risken för att fukt letar sig in.
+ Batteri
Det är dags att byta batteri om det visar runt 25 procent och mobilen ändå stänger av. Eller om du har 90 procent kvar och ett par minuter senare bara 30 procent, samt om skärmen slås av och på av sig själv.
+ Skärm
Om skärmen spricker finns det risk för att funktioner försämras. Fukt och smuts tar sig in i mobilen och skapar mer skada. Du kan också skära dig på det vassa glaset.
SÅ MYCKET KOSTAR DET
+ Skärmbyte
Från cirka 400 kronor upp till 6 000 kronor för de senaste modellerna. Många reparatörer erbjuder originalkvalitet eller kopia. En kopia kostar runt hälften så mycket. Prisexempel originalkvalitet Iphone 7: 1 499 kronor på Teknikmagasinet.
+ Batteri
Från cirka 200 kronor till 700 kronor. Prisexempel Iphone 7: 599 kronor på Euronics Mobilmaster.
+ Fuktskada
En fuktdiagnos kan variera från några hundralappar till 1 000 kronor. Vissa tar bara betalt om mobilen går att få igång igen. Prisexempel: 900 kronor på Euronics Mobilmaster.
+ Kamera
Många modeller har två kameror, en bak och en fram. Kostnaden för en bakkamera är cirka 200–1 500 kronor beroende på modell. Framkamera mellan 200–800 kronor. Prisexempel Iphone 7 bakkamera: 799 kronor hos Teknikmagasinet.