För somliga handlar det om att bättra på lönekuvertet, andra söker sig till bättre arbetstider eller större flexibilitet. En del vill jobba mer administrativt efter åratal i ett fysiskt tufft arbete medan andra bestämt sig för att äntligen satsa på drömyrket. Men att bryta upp från sitt nuvarande jobb och söka något nytt, eller till och med skola om sig, är inte alltid så enkelt.
– Det är skrämmande att göra en sådan här förändring, det är det för i princip alla. Det är en stor förändring i ens liv. Det handlar om ens trygghet, ekonomi och stabilitet, säger karriärcoachen Christine Nord.
– Det är jätteviktigt att stanna upp och ta sina funderingar på allvar. Har man bestämt sig för att göra något annat är det generella tipset att vara nyfiken. Börja utforska vad du tycker om och vad du skulle vilja göra. Prata med nya människor, fråga vad de jobbar med och vad de tycker om med sitt jobb. Utforska ämnet i stort innan du smalnar av sökfältet.
Oavsett anledning är det aldrig för sent att prova sina vingar inom ett nytt yrke, menar Christine Nord.
– Vi läser artiklar och ser exempel hela tiden på att man kan byta karriär när man är äldre. Sedan jobbar vi allt längre i dag, man kanske inte längre kan gå i pension när man är 65. I dag är det mycket vanligare att man byter karriär flera gånger under sin livstid än vad man gjorde förr.
På Uppsala kommuns utbildnings- och jobbcenter välkomnar man flera personer i veckan som funderar på att byta yrkesbana mitt i livet.
– Det är ofta personer som haft fysiska jobb som kommer till oss och vill byta karriär. Till exempel möter vi många undersköterskor, personliga assistenter och restauranganställda som tycker att kroppen börjar ta slut, och vill göra något annat, berättar Alis Mackic, teamledare för kommunens jobbcoacher.
I grund och botten finns det två alternativa vägar att gå. För vissa räcker det kanske att söka ett nytt jobb inom sin nuvarande bransch, eller börja på en ny yrkesbana med den erfarenhet man redan har. Andra kan ha större nytta av att återvända till skolbänken – antingen till högskola, eller en yrkesutbildning, som ofta är något kortare.
– Vi föreslår gärna utbildningar, eftersom man i regel blir mer anställningsbar då, säger Alis Mackic.
För studerande kan dessutom ekonomiskt stöd finnas att få. Den som är mellan 27 och 62 år och har jobbat minst 8 av de senaste 14 åren, varav minst 12 av de senaste 24 månaderna, kan till exempel vara berättigad att söka omställningsstöd från CSN. Likt det vanliga studiestödet från CSN består omställningsstödet av en bidrags- och en lånedel. Bidraget motsvarar 80 procent av din inkomst upp till 5 143 kronor per vecka, och är skattepliktigt.
Om du bestämt dig för att prova något nytt och löst den ekonomiska biten, ja då är det bara att testa, menar Christine Nord.
– Våga lyssna inåt, och känn efter vad du själv vill. Låt dig inte styras av andras förväntningar och vad som "borde" vara rätt. Ifrågasätt eventuella mentala hinder, som att du är för gammal, att det är för sent eller liknande. Ta hjälp av ditt nätverk och bolla med bekanta eller, om du har möjlighet, en coach. Och var snäll med dig själv i processen. Det är läskigt och tålamodsprövande, och kan ta ett tag. Motivationen och energin går upp och ner i sådana här förändringar. Glöm inte att tro på dig själv.