Så blir Uppsalakontoren efter pandemin: "Mer flexibelt"

Coronapandemin och det ”nya normala” sägs få stor påverkan på den framtida kontorsmarknaden. I Uppsala är den dock redan här hos ett stort byggföretag.

NCC:s aktivitetsbaserade kontor i Uppsala är indelat i tre zoner. En aktiv zon, en medelfokus-zon samt en högfokus-zon där det ska vara helt tyst och där man inte får störa någon överhuvudtaget.

NCC:s aktivitetsbaserade kontor i Uppsala är indelat i tre zoner. En aktiv zon, en medelfokus-zon samt en högfokus-zon där det ska vara helt tyst och där man inte får störa någon överhuvudtaget.

Foto: Joakim Kröger/NCC

Ekonomi2021-02-07 09:04

Nyligen genomförde fastighetsbolaget Castellum, som är en av stora kontorsuthyrarna i Uppsala med cirka 90 000 kvadratmeter kontorsyta, en undersökning för att ta reda på hur framtidens kontor kommer se ut om medarbetarna själva får bestämma. 

I undersökningen intervjuades ett tusental kontorsanställda runt om i landet i åldrarna 18–65 år. Bland svaren framkommer bland annat att majoriteten av de svarande vill fortsätta kunna varva mellan kontoret och arbete hemifrån samt att 87 procent vill jobba på kontor minst någon dag i veckan.

– I den här branschen är det den här frågan som vi pratar mest om just nu. De flesta vill jobba mer flexibelt, säger Robert Ahlstedt, affärsområdeschef på Castellum i Uppsala.

Marknaden för kontor i Uppsala har än så länge inte påverkats av de framtida behoven.

– Många hyresgäster sitter just nu lugna i båten. Det är inga företag som fattar beslut i sådana här frågor för tillfället, säger Robert Ahlstedt.

Tendensen är annars tydlig. Det är aktivitetsbaserade kontor i någon form som lär bli den nya standarden då medarbetarna väntas fortsätta jobba hemifrån någon eller några dagar i veckan, även efter coronapandemin. 

– Vår rapport visar att kontorets roll som mötesplats är stark, man saknar att träffa sina kollegor och värdesätter miljöombytet som fås av att åka till kontoret, men att underlättandet av livspusslet varit en fördel med hemmajobbet, fortsätter Ahlstedt. 

Hur påverkar den här utvecklingen er som fastighetsägare?

– Det går inte åt mindre yta till ett aktivitetsbaserat kontor. Frågeställningen för oss handlar mer om hur många medarbetare som ska finnas på kontorsarbetsplatsen. 

Ett av flera företag i Uppsala som redan har ställt om till ett aktivitetsbaserat kontor är byggföretaget NCC. För snart två år sedan flyttade de in i nya lokaler på Fålhagsleden, lokaler som företaget själva byggt.

– Det gamla kontoret var ett cellkontor med egna rum där vi hade byggt om några rum till landskap för att alla skulle få plats. Två år innan flytten gjorde vi en mätning som visade att de enskilda rummen användes ungefär 35 procent av tiden, säger Mattias Monbäck, avdelningschef på NCC i Uppsala.

Inför flytten genomförde företaget även en medarbetarundersökning för att det nya kontoret skulle bli så bra som möjligt. Numera har bolaget färre kontorsplatser än anställda medarbetare (omkring 70 stycken), där omkring 80 procent av dem (innan coronaviruset) är på plats dagligen. I stället för enskilda rum är nu kontorsplatserna indelade i tre zoner, en aktiv zon som ska bjuda in till spontana möten, medelfokus-zonen som ska vara som en tyst tågkupé samt högfokus-zonen där det ska vara helt tyst och där man inte får störa någon överhuvudtaget.

– Lärdomen vi har gjort är att vi hade för många platser i högfokus-zonen och för få platser i den aktiva zonen, vilket vi nu har justerat. I medarbetarenkäten var det mycket fokus och oro över att just platserna i högfokus-zonen skulle vara för få, men så blev det inte. Man ska utgå från de arbetsgifter som man ska utföra och välja zon utifrån det. Det är grundtanken, fortsätter Mattias Monbäck.

Vilket är ditt råd till andra företag som vill byta kontorslösning?

– Det är att göra en sådan här process från grunden och anpassa kontoret till hur man jobbar och vill använda det. En annan viktig sak är att involvera medarbetarna tidigt.

Olika kontorslösningar

Aktivitetsbaserat kontor: Bygger på olika zoner för olika typer av arbetsuppgifter och på att inredningen ska stödja de olika aktiviteterna under arbetsdagen.

Kontorslandskap: En helt öppen planlösning eller indelat i områden. Alla anställda har sin egen fasta arbetsplats. 

Cellkontor: Enskilda kontorsrum som kan vara utrustade med teknisk utrustning som gör dem till oberoende celler där de flesta arbetsuppgifterna kan utföras direkt från rummet. 

Källa: Prevent.se

Karta: NCC
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!